Yoshinori Moriwaki: 'İstanbul Depreme Hazır Olsun!'

. Moriwaki, Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgelerini sıraladı ve İstanbul depremi için hazır olunması gerektiğini vurguladı.

Güncel Yayın: 15 Aralık 2023 - Cuma - Güncelleme: 15.12.2023 11:57:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

“Yeniden hep birlikte ayağa kalkıyoruz”

JAPON DEPREM UZMANI ESKİŞEHİR’DE UYARDI: İSTANBUL DEPREMİNE HAZIR OLUN

“MARMARA’DA 7,9 ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR!”

“ESKİ ATATÜRK HAVALİMANI, ATAKÖY, KÜÇÜKÇEKMECE, AVCILAR VE BÜYÜKÇEKMECE O TARAFTA ZEMİN ÇOK YUMUŞAK. BU BÖLGELERİ ÖNCELİKLE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAK LAZIM”

 

Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Eskişehir’de KYK Yapı Kimyasalları’nın düzenlediği "Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık” eğitiminde konuştu. Moriwaki, Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgelerini sıraladı ve İstanbul depremi için hazır olunması gerektiğini vurguladı.

 

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin KYK Yapı Kimyasalları’nın “Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz” sloganıyla hayata geçirilen projesi kapsamında “Kaşif” adı verilen mobil eğitim tırı ile yaptığı deprem eğitimleri Eskişehir’de sona erdi. Daha önce 12 şehirde verdiği seminerde Türkiye’deki deprem gerçeğine dikkat çeken Moriwaki, yapı güçlendirmesi ve depreme ilişkin bilgiler verdi. 

Marmara’da 7,9 şiddetinde deprem olma ihtimali yüksek

Moriwaki, Marmara bölgesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Orada 6- 7 tane fay hattı var. Bir tane fay hattı kırılıyorsa orada 6.8, birkaç tane kırılıyorsa 7 şiddetinde olabilir, 7.5 de olabilir. Gölcük’ten başlayıp Silivri’ye kadar tamamen bir kerede kırılıyorsa bunun ihtimali az ama eğer öyle olursa Türkiye’nin en büyük depremi 7.9 şiddetinde deprem olabileceğini söyleyebilirim” dedi.

Zemini yumuşak olan bölgelerde kentsel dönüşüm şart

Moriwaki, İstanbul’da özellikle zemini yumuşak olan bölgelerde kentsel dönüşümün acil olarak yapılması gerektiğini ifade ederek, “Eski Atatürk Havaalanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece o tarafta zemin çok yumuşak. Yumuşak zeminli yerleri öncelikli olarak yapmak lazım.. Yani 1999 Gölcük depreminde İstanbul’da fazla sıkıntı yoktu. Ama Avcılar’da bina çöktü. Çünkü oranın zemini çok yumuşak.. Kentsel dönüşüm için seneye seçim var. Şimdi belediye başkanı sadece deprem için söylemez ama bu depremi iyi anlayabilen bir insan olması lazım” diye konuştu.

Eskişehir de deprem riski taşıyor

Moriwaki, Eskişehir için de deprem riskinin sıfır olmadığını hatırlatarak, “Eskişehir için fay hattı olduğunu ancak uzun zamandır bu fay hattının kırılmadığını söyledim. Depremi hemen beklemiyoruz ama bu ihtimal sıfır demek değil. Bir gün elbet gelecek, hazır olmak lazım. Türkiye depremlerde can kayıplarında dünya sıralamasında 3’üncü konumda.. Türkiye aslında çok kötü durumda” dedi.

Türkiye’de depremler domino etkisi yapıyor

Moriwaki, Türkiye’de depremlerin domino etkisiyle sırayla geldiğini belirterek, “2020’de Elazığ’da deprem olmuştu ve bu o bölge için uyarıydı. Yine aynı sene İzmir’de olan depremde Manisa, Muğla fay hattı kırıldı ama İzmir fay hattı kırılmadı, orada bir deprem gelebilir” uyarısında bulundu.

 

 

KYK Yapı Kimyasalları Hakkında:

Türkiye’nin lider yapı kimyasalları firmalarından KYK Yapı Kimyasalları, 2001 yılında Eskişehir’de kurulmuştur. KYK Yapı Kimyasalları, portföyünde bulunan; yapıştırıcılar, derz dolguları, su yalıtım malzemeleri, ısı yalıtım malzemeleri, tamir harçları, zemin malzemeleri, sıvalar, astarlar, dış cephe boyaları, katkılar ve yardımcı malzemeleri ile tüm Türkiye’ye ve yurtdışında 20 farklı noktaya satış gerçekleştirmektedir. KYK Yapı Kimyasalları, Eskişehir, Samsun, Adana ve Diyarbakır üretim tesislerinde yıllık 600 bin ton üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Samsun Bölge Müdürlükleri ile hizmet vererek, dağıtım, perakende ve uygulama yapan 270 ana bayi, 1.000 tali bayisi ile ürünlerinin yurt genelinde penetrasyonunu sağlamaktadır. %100 yerli sermaye ile faaliyetlerine devam eden KYK şu an 116 farklı ürün ve 400 ürün çeşidi ile TSE, CE ve ISO belgeleri ile yönetim sistemleri çalışmalarını yürütmektedir.

 

Yoshinori Moriwaki Hakkında:

Yoshinori Moriwaki, 1958 yılında Japonya’da doğdu. Yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisidir. Japonya’da deprem bölgesi olan Sendai’ da 13 yıl görev yapmış olan Moriwaki, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği adına İstanbul’da Marmaray ve İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü projelerindeki denetim görevlerinin yanı sıra; Swiss Otel Projesi, YKK Fermuar Fabrikası, Çerkezköy- Honda Otomobil Fabrikası, Şekerpınar - Toyota Fabrikası, Adapazarı - Toyotasa Acil Yardım Hastanesi gibi bilinen projelerde imzası bulunmaktadır.. Japon otomotiv sektörünün Türkiye’de yapmış olduğu yatırımların hemen hemen hepsinde görev almıştır. Japonya’nın en uzun asma köprüsü AKASHI inşaatını yapan Hazama Ando Corporation şirketinin İstanbul Şubesi Genel Müdürü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri olan Moriwaki, deprem uzmanı olarak biliniyor. Moriwaki, Türkiye’nin pek çok ilinde birçok eğitim kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyonlarında deprem bilgilendirme semineri verdi.  1999 Marmara depremi sonrası bir aylığına Türkiye’ye gelen ve o tarihten beri İstanbul’da yaşıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.