Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı Türk Dünyasını Biraraya Getirdi!

15-16 Eylül Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı Haliç Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Türk Dünyası Yayın: 19 Eylül 2023 - Salı - Güncelleme: 19.09.2023 16:56:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

15-16 Eylül Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın katılımıyla Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı Haliç Kongre Merkezinde gerçekleşti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK, tüm dünyaya yayılmış 152 İş Konseyi ile ticari diplomasi faaliyetlerini sürdürürken, Türk diasporasının tüm paydaşlarını Dünya Türk İş Konseyi - DTİK platformunda bir araya getirdi. Dünyanın 131 farklı ülkesinde yaşayan yüzlerle Türk iş insanın iştirak ettiği kurultayı giriş sözü ile açan DEİK başkanı Nail Olpak şunları söyledi: "Dünyanın dört bir yanından gelen  Türk diasporasını bir araya getirerek diasporalar arası ticaret ve iletişimin gelişmesi için stratejiler belirleyeceğiz, "Türk Devleler Teşkilatı 5 devlet tek diaspora" paneli ile bir çok konuları yeniden ele alacağız. Biz ilk olarak ülke iş konseylerimizle  ticaret, yatırım ve dostluk köprüleri kurarken Dünya Türk İş Konseyimizle de diasporamız arasındaki networkü güçlendiriyoruz".

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünyanın dört bir yanından gelen iş insanlarını selamlayarak, Türk Devletleri Teşkilatı ile Dünya Türk İş Konseyi arasında imzalanacak protokolün hayırlara vesile olmasını diledi. O "Türk Dünyası yeniliğe ve gelişmeye açık, muhteşem medeniyet birikimi, güçlü devler geleneği, sağlam sosyal yapısı, vizyoner  sivil toplum kuruluşları ile yeni bir uyanış, şahlanış içindedir. Önce fikir olarak ortaya çıkan, sonra eyleme dönüşen, nihayet hedeflere adım-adım yaklaşma safhalarından oluşan bu süreci rahmetli Cemil Mericin ifadesiyle dile getirerek: düşünmek savaşmaktır. Bir nesil uğruna, bir millet uğruna, bir medeniyet uğruna savaşmaktır" diye katılımcılara seslendi. Vurguladı ki: "İsmail Gaspıralı’nın "Dilde, fikirde, işte birlik" ülküsü ham hayal değil, dün olduğu gibi bu gün de birliğimizi, bütünlüğümüzü  sağlamak, idame ettirmek, büyütmek en çok ihtiyacımız olan sac ayağıdır. Asırlık ayrılıklara, asırlık hasretlere, asırlık acılara, asırlık yapaylıklara son vermenin vakti gelmiştir. Hep beraber bir olduğumuzda, iri olduğumuzda, diri olduğumuzda, kardeş olduğumuzda, hep birlikte Türk Dünyası olduğumuzda bunu sağlayabiliriz, endişeniz olmasın. Türkiye olarak bu doğrultuda üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Buradaki şu güzel görüntünün verdiği mesajın dalga-dalga tüm dünyaya yayılacağına yürekten inanıyorum". 
Biz de  "Aktüel" Medya olarak yurt dışında yaşayan Türk iş adamlarının kurultayla ilgili düşüncelerini öğrenmeğe çalıştık: 

 

Rauf Denktaş - Kuzey Kıbrıs "Rauf Denktaş Üniversitesi" Mütevelli Heyet Başkanı: Bu Kurultay tüm Türk Dünyası için umut vericidir, Atatürk’ün dediği gibi siyasi zaferlerimizi ekonomik zaferlerle de taşlandırarak, Türk Dünyasını hak ettiği yerlere getireceğiz inşallah. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde gerçekleşen bu toplantı Türk Dünyası’nın ekonomik olarak güçlenmesini, büyümesini kesinlikle perçinleyecek bir organizasyondur, burada olmaktan onur duyuyoruz. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini temsilen buradayız ve Kıbrıs temsilciliği başkanlığına adaylığımızı koyduk. İnşallah önümüzdeki süreçte DEİK’in tüm dünyadaki Türklere daha  yakından network imkanı yaratabileceği, daha geniş iş alanları açabileceği, birliktelik sağlayabileceği bir gelecek oluşturulur ve Türk Dünyası birlikte hareket etmeğe başlar.

 

Demir Yılmaz – İş adamı ve BM’de Türkiye temsilcisi: Bu kurultaya uluslar arası Türk Cumhuriyetleri temsilcileri ile daha yakından tanışmak, aynı zamanda oradaki iş adamları ile neler yapabiliriz düşüncesiyle katıldık. Lüksenburg’da yaşıyorum, Türkiye’de güneş panellerinin aksesuarlarını üreten fabrikamız, bir de iskele üreten şirketimiz var, Türkiye sanayisine katkı sağlıyoruz, aynı zamanda ihracat yapıyoruz. Afrika ülkelerinde de hükümetler nezdinde projeler geliştiriyoruz. Ben hem de Birleşik Milletler teşkilatında İnsan Hakları Komisyonu Türkiye genel sekreteriyim, Türkiye ile ilgili görüşmeler yapıyor, raporlar sunuyoruz, insanların sağlıklı beslenmeleri için organik tarım üretimi projeleri gerçekleştiriyoruz. Dünyada başlattığımız organik tarım projemiz çerçevesinde pilot ülke olarak ilk Türkiye’yi seçtik, daha sonra Afrika, Avrupa ve Asya’da da devam ettireceğiz. Bu projemizin sebebi milyonlarca kansere yakalanan insanların organik beslenmesi ve hayatlarını sağlıklı sürdürebilmesi amaçlıdır. 

 

Piotr Paşalı – Gagavuz Türkü, Akademisyen: Biz 10 kişiden ibaret heyetle Moldova’dan katılıyoruz. İlk önce onu söyleyeyim ki, bu kadar insanı bir araya getirmek kolay değil, İstanbul çok büyük bir şehir ve böyle muhteşem bir toplantı Cumhurbaşkanı himayesinde yapılıyor, yürekten tebrik ediyorum. Burada Türk Dünyasından çok önemli insanlar var ve çok önemli meseleler müzakere edildi.  DEİK in çalışmalarını destekliyoruz, çok güzel işler görüyor. Türk Dünyası büyük bir ailedir, 5 devletten oluşan bir font yaratıldı ve bu font küçük ölçekli şirketlere kalkınması için yardım edecek, bu çok önemli bir adımdır. Uzaklarda yaşayan Türkler anlasınlar ki, onların burada bir ana Vatanı var. Biz Gagavuzlar nüfus olarak 150 bin kişiyiz ama arkamızda milyonlarla Türk halkları var, biz çok büyüğüz. Umut ediyorum bu günkü kurultay ekonomik olarak da büyümemize çok büyük katkı sağlayacak. Bunun için ilk önce biz Gagavuzlara ve bizim gibi küçük halklara desteklerini  esirgemeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. 
Yakut Mısırhanlı  

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.