Okul Kaygısı Mide Bulantısına Neden Oluyor

Okul kaygısının çocuğun okula gitmeye dair aşırı endişe ve korku yaşadığı bir durum olduğunu belirten uzmanlar, okul kaygısı belirtilerinin farklı şekillerde görülebildiğini söylüyor.

Sağlık Yayın: 11 Eylül 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 11.09.2023 15:30:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

 

Aile içi problemler, çocukların okula gitme isteğini olumsuz etkiliyor

Okul kaygısının çocuğun okula gitmeye dair aşırı endişe ve korku yaşadığı bir durum olduğunu belirten uzmanlar, okul kaygısı belirtilerinin farklı şekillerde görülebildiğini söylüyor. Çocuğun okula gitmek istememesinin nedenlerine işaret eden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, yeni bir okula başlama, sınıf veya öğretmen değişiklikleri, akademik zorluklar, sınavlar, sosyal ilişkilerde sorunlar gibi durumların çocuklarda okul kaygısını tetikleyebildiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, okulun, çocuklar için sadece eğitim alınan bir yer değil, aynı zamanda sosyal becerilerin geliştirildiği, arkadaşlıkların kurulduğu bir ortam olduğuna işaret etti.

İnci Nur Ülkü, bazı çocuklar için okulun, kaygıya neden olan bir durum haline gelebildiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Okul kaygısı, çocuğun okula gitmeye dair aşırı endişe ve korku yaşadığı bir durumdur. Bu endişe, çocuğun okulda başarısız olacağı, reddedileceği veya olumsuz bir durumla karşılaşacağı düşüncelerinden kaynaklanabilir.  Okul kaygısı birçok farklı nedenden ortaya çıkabilir. Özellikle yeni bir okula başlama, sınıf veya öğretmen değişiklikleri, akademik zorluklar, sınavlar, sosyal ilişkilerde sorunlar gibi durumlar çocuklarda kaygıyı tetikleyebilir.”

Okul kaygısı fiziksel belirtilerle de görülebilir

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, çocuklardaki okul kaygısının farklı belirtilere neden olabileceğine dikkat çekerek bu belirtileri şöyle sıraladı:

- Çocuğunuzun okula gitmekle ilgili karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı gibi fiziksel yakınmalarının olması,

- Çocuğunuzun endişeli ve gergin, sinirli, mutsuz hissetmesi,

- Okul hakkında olumsuz duygular ifade etmesi ve okula gitmek istemediğini söylemesi, 

- Çocuğunuzun okulda arkadaşlarıyla ilişkilerini kesmesi,

- Öfke nöbetleri yaşaması

- Okulda belirli aktivitelerden veya durumlardan kaçınma

Aile içindeki anlayış eksikliği ve iletişim sorunları okula gitmeme isteğine neden olabilir

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, çocukların okula gitmeme isteğinin altında yatan nedenleri ise şu şekilde sıraladı:

- Özellikle okul öncesi ve ilkokul dönemindeki çocuklar, anne-babalarından ayrı kalmaktan kaygı duyabilirler. 

- Okul, yeni arkadaşlar edinme ve sosyal etkileşim açısından önemlidir. Ancak bazı çocuklar, özgüven eksikliği, utangaçlık ya da zorbalık gibi sebeplerden dolayı okula gitmekten kaçınabilirler.

- Öğrenme güçlükleri yaşayan öğrenciler, sınıfta diğerlerine yetişememe korkusuyla okula gitmek istemeyebilirler. 

- Aile içi problemler, çocukların okula gitme isteğini etkileyebilir. Aile içindeki anlayış eksikliği, iletişim sorunları veya ayrılık gibi durumlar çocuğun okula karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olabilir.

- Ders yoğunluğu, sıkıcı ders içerikleri veya aşırı rekabetçi bir okul ortamı, öğrencilerin okula gitmek istememesine yol açabilir. 

Düzenli günlük rutin çocukların kaygısını hafifletebilir

Ailelere, çocukların okul kaygısını anlamaları ve yardımcı olmaları için önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, öncelikle çocukla açık ve anlayışlı bir iletişim kurulması gerektiğine dikkat çekti. Ülkü, “Okula gitme ile ilgili duygularını ve endişelerini paylaşmasını teşvik edin. Çocuğunuzun fiziksel ve duygusal durumunu yakından gözlemleyin. Okul hakkında konuşurken çocuğunuzun tepkilerini ve ifadelerini dikkatlice dinleyin. Arkadaşlar ve akranlarla olan ilişkilerini gözlemleyin. Destekleyici bir ortam yaratarak, kaygıyla başa çıkmalarına yardımcı olun. Okul kaygısı yaşayan çocuklar için düzenli bir günlük rutin oluşturmak, onların endişelerini hafifletebilir.” dedi.

Sabahları erken kalkmanın, çocuğun rahatça hazırlanmasını sağlayacağını dile getiren Ülkü, “Giyinme, çanta hazırlama gibi aktiviteler, çocuğunuzun sorumluluk hissetmesini sağlar. Okul sonrası ödev zamanı belirleyin. Çocuğunuzun ödevlerini birlikte gözden geçirebilirsiniz. Okul sonrası çocuğunuzun ilgi duyduğu aktivitelere zaman ayırmasına izin verin.  Okula gitme konusunda büyük adımlar atmak yerine küçük adımlarla başlayarak çocuğunuzu rahatlatın. Örneğin, okula gitme sürecini aşama aşama planlayabilirsiniz. Okul kaygısıyla başa çıkması için verdiğiniz desteklerin yeterli gelmediğini düşünüyorsanız yardım istemekten çekinmeyin. Okulun rehberlik ve psikolojik danışmanlık biriminden ya da uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz.” önerisinde bulundu.

Öğrenciler kaygılarını öğretmenlerine anlatabilmeli 

Öğretmenlerin çocukları sınıf içinde gözlemledikleri için çocuğun yaşadığı okul kaygısını anlayabileceğine de vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, Her öğrencinin farklı olduğunu anlayarak, öğrencilerle birebir iletişim kurmak ve ihtiyaçlarına özel destek sağlamak önemlidir. Okul kaygısı yaşadığını düşündüğünüz öğrencinizle yaşadığı kaygılar hakkında konuşabilirsiniz. Öğrencileriniz ihtiyaç duyduklarında size ulaşabileceklerini ve onlara gerekli desteği sağlayabileceğinizi bilmeliler. Keyif alacakları etkinlikler ve projeler sunmak, onların okula olan ilgisini artırabilir. Arkadaşlar arası ilişkileri güçlendiren etkinlikler düzenlemek öğrencilerinizin birbirlerine destek olmasını sağlayabilir.” diyerek sözlerinin tamamladı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.