Çocuklar Neden Öldüklerini Bilmeden Ölüyorlar

Mamak Belediyesi Çocuk ve Genç Meclisleri “Dünya Çocuk Hakları Günü ve Filistin’de Yaşanan Çocuk Katliamları” gündemiyle Mamak Belediyesi Meclis Salonu’nda toplandı.

Yayın: 21 Kasım 2023 - Salı - Güncelleme: 21.11.2023 17:20:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Mamak Belediyesi Çocuk ve Genç Meclisleri “Dünya Çocuk Hakları Günü ve Filistin’de Yaşanan Çocuk Katliamları” gündemiyle Mamak Belediyesi Meclis Salonu’nda toplandı.

 

Mamak Belediyesi Çocuk ve Genç 2023-2024 yılı 1.dönem 2.oturumu Mamak Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı. Gündem “Dünya Çocuk Hakları Günü ve Filistin’de Yaşanan Çocuk Katliamları”ydı.

 

5 binden fazla çocuğun hayatını kaybettiği İsrail’in Filistin’deki saldırılarına Mamak Belediyesi Çocuk ve Genç Meclisleri de kayıtsız kalmadı. Dünya Çocuk Hakları Günü’nde İsrail’in Filistin’e yönelik düzenlediği acımasız saldırıların bir an önce durması istendi.

 

Çocuk Meclisi Başkanı Nehir Alkol yaptığı konuşmada “Çocuk hakları, tüm çocukların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerdir. Bu haklar, çocukların sağlıklı, mutlu ve güvenli bir şekilde büyümelerini ve gelişmesini sağlamak için vardır. Çocuk hakları, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile belirlenmiştir. Bu sözleşme, dünyanın her yerindeki tüm çocukların sahip olduğu haklarını ve bu hakların nasıl korunacağını açıklamaktadır. Çocuk hakları, sadece çocukların değil, tüm toplumun sorumluluğudur. Çocukların haklarını korumak için, hepimizin üzerine düşeni yapması gerekir” dedi.

 

Alkol, son olarak Filistin’de yaşanan insanlık ayıbına dikkat çekerek “Çocukların hakları, onların geleceğidir. Çocukların haklarını korumak, onların sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerini ve gelişmesini sağlamak için önemlidir. Ancak hepimizin gözü önünde sorumsuz büyüklerin veya ülke liderlerinin kendi siyasi çıkarları uğruna yaptıkları savaşlardan soykırımlardan bazen de doğal afetlerden salgın hastalıklardan ve terör eylemlerinden en çok maalesef biz çocuklar zarar görüyoruz. Örnek mi işte Rusya Ukrayna savaşı ve son olarak da İsrail-Filistin savaşı.  Neden öldüklerini bilmeden çocuklar yani arkadaşlarımız kardeşlerimiz ölüyorlar, sakat kalıyorlar veya ailelerinden yoksun mahrum büyüyorlar.  Doğal olarak da sağlıklı nesiller yetişemiyor” diye konuştu.  

 

Genç Meclisi Başkanı Yaren Döndü Kılınç ise, “Dünyadaki tüm çocukların maddi, manevi sahip olduğu haklara çocuk hakları denilmektedir. Geçmişte birçok çocuğun kötü eziyetlere, çeşitli işkencelere maruz kalmasını önlemek için Birleşmiş Milletler çocuk hakları sözleşmesini ortaya koymuştur. Toplumumuzdaki her birey çocuk veya yetişkin ayırt etmeksizin bir insandır. Bir yetişkinin nasıl çeşitli hakları olabiliyorsa çocukların da olmalıdır. Bu haklardan bahsedersem en önemlileri olan çocukların yaşama ve eğitim hakkıdır. Yaşama hakkı sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da yaşamaktır. Her çocuk çevresinden din, dil, ırk ayrımı görmeden özgürce yaşayabilmelidir. Eğitim hakkından bahsedecek olursam, ülkelerimizin geleceğinin umudu olan çocukların ilim, bilim öğrenme hakkıdır. Her çocuk ilim öğrendikçe kendini tanır, sevdiği, yetenekli olduğu bölümü benimser ve ülkesine, toplumuna hatta belki de dünyaya o bölümde katkı sağlar. Bu hakların yanı sıra katılım hakkı, kimlik hakkı, korunma hakkı, gelişme hakkı da çocukların rahat bir yaşam süreceğinin garantisidir aslında. Bir çocuk kendi haklarını ne kadar iyi bilip savunursa, dünya onun için yaşaması o kadar kolay bir yer haline gelebilir. Kendi haklarımızı tanıyıp korumanın yolu büyüdüğümüz ve eğitim aldığımız ortamdan geçmektedir” dedi.

 

Mamak Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Elif Özbek ve Mamak Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Cengiz Keskin, Filistin’de Yaşanan Çocuk Katliamlarına Dünya Çocuk Hakları Günü’nde kayıtsız kalmayan Mamak Belediyesi’nin Çocuk ve Gençlik Meclisi Başkanlarını ve üyelerini tebrik etti. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.