22 Ağustos 2022 - Pazartesi

İlişkilerde birbirimizi nasıl etkiliyor ve şekillendiriyoruz?

Bu yazıda ilişkilerimize karşı biraz daha geliştirici noktaya taşımayı planlıyorum.

Yazar - Mustafa K. Topaloğlu
Okuma Süresi: 5 dk.
Mustafa K. Topaloğlu

Mustafa K. Topaloğlu

info@aktuelgazete.com - 02126647132
Google News

Geçmişe baktığımızda, şuanı düşündüğümüzde ve gelecekte olası ilişki ihtimallerimizi gözden geçirdiğimizde aslında hepsini etkileyen ve farkında olmadan yönlendiren geçmişte yaşadığımız ilişkiler dizisi karşımıza çıkabilir. En başta yaşadığımız ilişkilerle en sondakini düşünün ve o aralıkta daha kaç insanı tanıdığımızı sizde ne gibi izler bıraktıklarını, duygularınızı, düşüncelerinizi ve değişen davranışlarınızı bir gözden geçirip sorgulayın.

Biz farkında olmadan hepsi bizi değiştirdi, aynı şekilde biz farkında olmadan bağ kurduğumuz insanları değiştirdik. Konuya bu şekilde baktığımızda hep bir karşılıklı etkinlenme söz konusu oluyor. Tabi ki bu etkilenmeler iyi veyahut kötü şekillerde oldu. Örneğin bazılarımız bu değişimi sevmedi bazılarımız tamamen buna tutundu, bazılarımızı duygusal olarak çok aşağı çekilirken bazılarımız çok daha güçlü çıktı ilişkiden ayrılırken..

Bir ilişkiyi bitirirken ne hissedeceğimizi ve ne düşüneceğimizi ayrıldıktan sonra olası davranışlarımızı aslında kendimiz farkında olmadan kurguluyoruz bunu şöyle örneklerle açıklamaya çalışacağım. Örneğin;

Partnerimle ayrılacağımızı düşünelim ve konuya ilişkin bir olumlu biri de olumsuz iki seçenek ortaya koyalım.

1. Bu zehirleyici bir ilişki tarzı, anlaşamıyoruz, birbirimiz arasındaki bağlar artık geri dönülemez bir şekilde koptu.

2. Beni çok üzebilir ama yine de onsuz yaşayamam onunla olmayan hiçbir zaman bana anlamlı gelmiyor.

Bu iki düşüncenin arasında uçurumlar var birinci düşünceye sahip olan olayları net algılayıp mantıklarıyla duygularını aynı yöne sevk etmiş ve ilişkinin devamlı olmadığını kabul etmiş kişilerdir. İkinci ihtimali düşünen kişiler aslında devamlılığının olmayışını görmüş ancak duygusal olarak kendilerini geriye çekemediğinden bu ilişkide hala durmak istemektedirler. Her iki düşünce ve duyuş tarzı da bizim için çok elzemdir. İkisi de bize ilişki deneyimi katacaktır. Hiçbiri birbirinden üstün veyahut aşağı değildir.

Bazen kurduğumuz ve bittiğinde dahil etkisini üzerimizde hissettiğimiz veya hiç unutulamayacak hisler bırakan ilişkiler vardır. Her biri bizim ilişkiye bakış açımızı ve karşımızdaki insanın davranışlarına göstereceğimiz tepkileri etkiler. Örneğin mesajda ''ok'' kelimesinden nefret ediyorsanız ve bu kelimeyi sürekli kullanan birisi ile partner olup ayrıldıktan sonra yeni partneriniz bu kelimeyi tek bir mesajınızda dahi kullansa kötü hissedebilirsiniz.

Bazılarımız kötü bitirdiği ilişkilerden sonra ilişkilere karşı zor sarsılan olumsuz düşüncelere sahip olabilir. Örneğin üst üste aldatılan biri aldatan cinsin (kadın/erkek) tamamını kapsayacak bir şekilde ''erkek milleti böyle…'', '' kadın milleti böyle…'' tarzında düşüncelere sahip olabilir. Bunlar da aslında bir sonraki ilişkinin zeminini başlamadan zedelemektir. Yeni tanıştığı insanın bireyselliğini es geçmektir ki bu da ilişkiyi çok uzun süreli bir bağa dönüştürmeyecektir.

İnsanlar hata yapabilirler ilişkileri içinde veyahut dışında yaşadıkları hayatta bazen her şey yolunda gitmeyebilir ve bu yolunda gitmeyiş bağ kurdukları insanı yıpratmaya kadar gidebilir ve çoğu zaman gider de ancak kişiler bunu fark edip özür de dileyebilirler. Eğer düşüncemiz şu ise ''bir önceki ilişkilerinde de insanlar hep bu şekilde özür dilemeye kalktılar. İnsanlar başta nasılsa sonra da öyle olacaklar, hiç değişmeyecekler'' vb. tarzında ise karşımızdaki kişiye hiçbir şans vermeden kestirip atıyorsak da kişiye değer vermemiş ve ona şans tanımıyoruz demektir ki bu da partnerimize haksızlık anlamına gelmektedir. Daha önceki insanların suçlarının bedelini partnerimiz ödemek zorunda değil.

İster iyi ister kötü deneyimler olsun önemli olan dönüşmektir. Bize çok kötü hissettiren biri ile yapamayacağımızı görmek bile daha sonraki ilişkilerimizde neyi isteyip neyi istemediğimizi bize yansıtacaktır. Biz ilişkilere değil aslında hayata karşı olan bakış açımızı değiştirip insanlara bakmalıyız. Eğer olumlu bir şekilde bakabilirsek başkası için felaket anlamına gelen olayları hem daha rahat atlatır hem de hayatımızın diğer dönemlerinde daha çok seçim şansına sahip oluruz yeter ki doğru yerden bakabilelim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.