Genç sanatçı Sevgi Atamış’ın “Çeşmelerin İzinde” Sergisi Açıldı
Genç sanatçı Sevgi Atamış’ın yeni sergisi “Çeşmelerin İzinde” 29 Mayıs’ta açıldı! İstanbul’un tarihi çeşmelerine dikkat çekmek amacıyla açılan sergi 11 Mayıs’a kadar Kuzguncuk Kültür Evi’nde ziyaretçilerini ağırladı.

Haber: Fatma Çiçek Geyik
Genç sanatçı Sevgi Atamış’ın yeni sergisi “Çeşmelerin İzinde” 29 Mayıs’ta açıldı! İstanbul’un tarihi çeşmelerine dikkat çekmek amacıyla açılan sergi 11 Mayıs’a kadar Kuzguncuk Kültür Evi’nde ziyaretçilerini ağırladı.
Kimisi yüzyıllardır ayakta kalan, kimisi de yok olmak üzere olan ve bu kadim şehirde yaşamış farklı kültürlerin izini taşıyan tarihi çeşmeler, ressam Sevgi Atamış’ın çizimleriyle yeniden hayat buldu. İSKİ’nin destekleriyle Kuzguncuk Kültür Evi’nde açılan kişisel sergi; bir zamanlar milyonlarca kişinin su ihtiyacını karşılayan ve İstanbul’un her sokağında karşımıza çıkan çeşmelerin hikayesini günümüze taşıyor.
Pek çoğu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan çeşmelerin, İstanbul’un kültürel mirası açısından oldukça değerli olduğunu vurgulayan Sevgi Atamış:” Ülkemizde tarihi yapıların pek çoğunun ciddi bir yok olma sürecinde olduğunu gözlemliyoruz. Bu sürecin en önemli nedeni, 1940’lı yılların ikinci yarısından itibaren modernleşme adına başlayan hızlı ve kontrolsüz kentleşme aslında. Köyden kente hızlı göçün ardından başlayan plansız kentleşme, artan konut ihtiyacı önemli kültürel miras öğelerimizin de tahribine neden oldu. Çeşmelerin İzinde sergisiyle, tarihi çeşmelerimizin orijinal hallerini veya günümüzdeki durumlarını resmederek, kültürel mirasımız hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyorum. Çünkü ancak görürsek ve bilirsek, kültürel mirasımızı korumayı başarabiliriz.” dedi.
Çeşmelerin İzinde Sergisinde; Mehmet Emin Ağa Sebili, Koca Sinan Paşa Sebili, Bezm-i Alem Valide Sultan Çeşmesi, Laleli Cami Kapı Çeşmeleri, Abdül Hamid Han (I) Sebili ve Çeşmeleri, Eyüpzade Şükrü Bey (hacı) Çeşmesi, Bereketzade Çeşmesi, III. Ahmet Çeşmesi, Ayrılık Çeşmesi, Azapkapı Saliha Sultan Çeşmesi, Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi, Maltepe Beşçeşmeler, Patrikhane Çeşmesi, Kalenderhane Tekkesi Çeşmesi, Kethüda Mehmet Efendi Çeşmesi, Sultan Ahmed Sebili ve Çeşmesi, Hamidiye Çeşmesi, Alman Çeşmesi, Silahtar Yahya Efendi Çeşmesi, Tophane Çeşmesi, Koca Yusuf Paşa Sebili, Edirnekapı Şehitliği Selsebili, Beşir Ağa Çeşmesi, II. Mahmud Han Çeşmesi, İttifak Çeşmesi, Kazlı Çeşme olmak üzere 26 tane çeşmenin resimlerini çizdi. Bu resimlerin altına onlar hakkında detaylı bilgiler vererek çeşmelerin güncel hallerinin olduğu fotografları da koydu, böylece izleyiciye geçmişdeki ve şimdiki çeşmelerin arasındaki farkların karşılaştırmasını yapmasını sağladı. Çizdiği her çeşmeyi bizzat ziyaret etti ve bazen çeşmelerin karşısında oturarak onları çizdi. Çeşmelerin videolarını çekip onların ne durumda olduklarını , örneğin muslukları duruyormu, çeşmeler akıyor mu, mermerler kırılmış mı yoksa kirlimi gibi durumlarını gösteren videolar çekip sergide seğirciye bunları izletti.
Sergide misafirlere Osmanlı kültürünü tam anlamıyla yansıtmak için, kapıdan içeri girenlerin ilk soluğunda gül kokusu aldıkları, fesli udi sanatçısından canlı osmanlı ezgileri dinleyebildikleri, Türk lokumu tadabildikleri, gül suyu süründükleri, osmanlı kostümlü şerbet ikram eden bir hanımdan şerbet içebildikleri, dekoratif su testileri, ibrikler gibi çeşmelere ait ne varsa dekoratif antikalara dokunup inceleyebildikleri ve son olarak osmanlı çeşmelerinin resimlerini izleyebildikleri , koklamak, duymak, tatmak, görmek ve hissetmek üzerine beş duyumuzla algıladığımız bir atmosfer içinde sergi oldu.
Sergiye Gelen Ziyaretçiler Arasında;
İski Genel Müdürü Şafak BAŞA, İski İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Kurumsal Gelişim Müdürü Ayten BOSTANCI, Kaan BAYRAKTAR, Yüksek mimar Mete GÖKTUĞ, Sanatçı Refael AVİDOR, Kaligrafi Sanatçısı ve Aktüel Muhabiri Fatma GEYİK, Nurgül CINBIRTOĞLU, Mustafa SÜTÇÜ, Fotoğrafçı Emre OGAN, Ayşe ÜNLÜ, Fadıl İNAM, Ayşegül Bahar İNAM, Zuhal FLORİA, Kuzguncuk Muhtarı oktay ŞUEKİNCİ gibi isimler katıldı.
Sevgi ATAMIŞ’ın sergilerine kendi öğrencileri, ilkokul, lise ve üniversite hocaları da dahil olmak üzere katılım göstererek aslında bir nevi öğretmen nesli devamlılığını da yaşatmaktadır.
AÇTIĞI SERGİLER
* 2014 yılında 'Çizgisel Anlatım' isimli ilk Kişisel Resim Sergisini, İstanbul Gedik Üniversitesi'nde açtı.
* 2018 yılında Turizm Bakanlığına bağlı olan Eski İngiliz Karakolu şimdiki adıyla Galata House olan Tarihi bir yapıya farkındalık getirmeyi amaçlayan eserler yaparak, bu tarihi yapının içinde sergilemiştir bugün de sergilenmeye devam etmektedir.
* 2020 ArtAnkara 6. Çağdaş Sanat Fuarı'na Portakal çiçeği Sanat Kolonisi 'nin özel projesine katılarak resimlerini sergilemiştir.
* 2020 Beşiktaş Çağdaş Sanat'ın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için düzenlediği Online Sergisine 'Rumeli Hisarı' isimli Karakalem Resmini sergileyerek katılmıştır.
* 2020 OAP/Online Art Project Uluslararası Multidisipliner Online Sanat Sergisi'ne 'Akdamar' isimli Karakalem Resmini sergileyerek katılmıştır.
* 2020 TEV ve Portakal çiçeği Sanat Kolonisi iş birliği ile yapılan '' Bulaşıcı olan iyiliktir'' sanat projesine 'Begonvil' isimli Guaj Boya Resmini sergileyerek katılmıştır.
* 2022 Atölye Sanat Hayatı Vakfı’nın düzenlediği İnsan, Hayat, Sanat isimli Resim ve Heykel sergisinde resimlerini sergilemiştir.
* 2024 Çeşmelerin İzinde
* Eserleri müzayedeler de sergilenmektedir.
* Yurt içi ve yurt dışı galeriler de eserleri sergilenmektedir.
https://sevgiatamis.com/?page_id=19
https://www.instagram.com/sevgiatamis.art
Sevgi ATAMIŞ
1992 İstanbul doğumlu. İstanbul’da yaşıyor.
İstanbul Gedik Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünü tarihi yapılara farkındalık getirme projesiyle bitirip mezuniyetinin hemen ardından Marmara Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimi aldı. Ardından özel bir okulda Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak çalıştı. Okul müdürlüğü yaptı. Turizm Bakanlığına bağlı Galata Evinde eserleri sergilenmeye devam ediyor. 2022’den beri Down Sendromlu çocuklara gönüllü resim dersleri veriyor. Dekoratif duvar boyası ve sanatı yapıyor. Sanat pojeleri yapmaya devam ediyor. Tasarım hizmeti ve Konsept danışmanlığı veriyor. Resim sergileri açıyor.












