
İnternet haber siteleri için yeni düzenleme: BİK kriterleri genişliyor
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemeyle, internet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam alabilmesi için yeni kriterler ve yaptırımlar getirildi. Basın İlan Kurumu, siteleri belirlenen şartlara göre değerlendirecek.

Yeni düzenlemeye göre, internet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam alabilmesi için gerekli şartlar Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu tarafından belirlenecek. Haber siteleri; yayınladıkları içerik sayısı, çalışan kadrosu, okur kitlesi, yayın süresi ve içerik yapısı gibi çeşitli kriterler üzerinden değerlendirilecek. Kurumun gerekli görmesi halinde farklı ölçütlerin de uygulanabileceği belirtildi.
Kanun kapsamında, daha önce gazeteler için geçerli olan bazı yükümlülükler internet haber sitelerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece resmi ilan ve reklam yayımlayan internet haber siteleri de Basın İlan Kurumu mevzuatına tabi olacak.
İhlallere kademeli yaptırım uygulanacak
Düzenleme ile yükümlülüklerini yerine getirmeyen gazete, dergi ve internet haber sitelerine yönelik yaptırımlar da yeniden şekillendirildi. Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, ihlalin niteliği ve süresini dikkate alarak 1 ila 10 gün arasında resmi ilan ve reklam kesme cezası verebilecek.
Aynı ihlalin bir yıl içerisinde tekrarlanması halinde ceza süreleri artırılacak. İlk tekrarda 5 ila 15 gün, ikinci tekrarda 10 ila 20 gün, üçüncü ve sonraki tekrarlar için ise 15 ila 25 gün arasında ilan ve reklam kesme cezası uygulanabilecek.
İhlalin bir aydan uzun sürmesi durumunda yaptırım süreleri iki katına çıkarılabilecek. Birden fazla ihlalin tespit edilmesi halinde ceza süreleri toplanacak ancak toplam yaptırım süresi 60 günü aşamayacak.
Kamu kurumları ve prodüktörler de kapsamda
Kanun teklifinde yalnızca yayın kuruluşları değil, prodüktörlük müesseseleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik hükümler de yer aldı. Kurallara aykırı hareket eden prodüktörlük müesseseleri hakkında iki aya kadar kapatma kararı verilebilecek.
Kamu kurumları ve iştiraklerinde görev yapan sorumlular hakkında ise Basın İlan Kurumu'nun bildirimi üzerine ilgili mevzuat kapsamında disiplin işlemleri başlatılabilecek. Yapılan işlemlerin sonuçları kuruma bildirilecek ve BİK'in itiraz hakkı saklı tutulacak.
Yeni düzenlemenin, internet haber sitelerinin resmi ilan süreçlerinde daha sıkı denetim ve standartlaşma sağlaması hedefleniyor.








