Putin: Önümüzdeki 10–15 Yıl Teknolojide Köklü Bir Kırılma Dönemi Olacak
Vladimir Putin, dünya genelinde kritik bir teknolojik dönemece girildiğini belirterek, önümüzdeki 10 ila 15 yılın insanlık tarihi açısından eşi benzeri görülmemiş bir dönüşüme sahne olacağını söyledi.

Putin, Moskova’da gerçekleştirilen Rusya Devlet Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, özellikle yapay zekâ alanındaki hızlı ilerlemelere dikkat çekti.
Yapay zekâda yaşanan gelişmelerin, geçmişte uzay programlarının hayata geçirilmesiyle kıyaslanabilecek ölçüde etkili olduğunu ifade eden Putin, bu teknolojinin çok daha kapsayıcı ve dönüştürücü bir güce sahip olduğunu vurguladı. Yapay zekânın kısa sürede hayatın tüm alanlarına nüfuz ettiğini belirten Putin, pek çok görevin artık otomatik sistemler tarafından yerine getirildiğini söyledi.
Teknolojinin kullanım alanlarının her geçen yıl genişlediğine işaret eden Putin, bu sürecin istihdamdan ekonomiye kadar birçok başlıkta köklü değişiklikler yaratacağını dile getirdi. “Her şey değişecek. Bu dönüşüme hazırlıksız yakalanmamak gerekiyor” diyen Putin, orta vadeli istihdam planları yapılırken yapay zekânın yaratacağı sistemsel etkilerin mutlaka hesaba katılması gerektiğini ifade etti..
Rusya’daki tüm kurumlara çağrıda bulunan Putin, yapay zekâ çalışmalarının hızlandırılmasının zorunlu olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemin büyük bir teknolojik dönüşüm süreci olacağının şimdiden net biçimde görüldüğünü söyledi. Putin ayrıca, yapay zekânın özellikle giriş seviyesindeki mesleklerde, perakende ticaret, finans sektörü ve kamu yönetimi gibi alanlarda insan gücünün yerini giderek daha fazla alacağını kaydetti.








