Türkiye Geçen Yıla Göre Yüzde 2,5 Büyüdü

Türkiye Geçen Yıla Göre Yüzde 2,5 Büyüdü

Ekonomi Yayın: 02 Eylül 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 02.09.2024 10:37:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın nisan-haziran dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini duyurdu.

Açıklanan verilere göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2,5 oranında artış gösterdi.

GSYH'yi oluşturan sektörlere bakıldığında, ikinci çeyrekte zincirlenmiş hacim endeksi ile geçen yıla göre; diğer hizmet faaliyetlerinde %7,4, inşaat sektöründe %6,5, tarım sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinde %3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetlerinde %3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinde %3,2, hizmet sektöründe %2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetlerinde ise %0,6 oranında artış kaydedildi. Ancak, sanayi sektörü %1,8 oranında daraldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %0,1 oranında arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,8 oranında artış gösterdi.

 

Üretim yöntemiyle hesaplanan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre %78,6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL'ye ulaştı. Aynı dönemde GSYH, cari fiyatlarla ABD doları bazında 308 milyar 158 milyon olarak kaydedildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.