FinTech Kurumlarının En Büyük Yardımcısı Bulut Teknolojisi Olacak

Bulutistan İcra Kurulu Danışmanı Ayhan Ağırgöl, bankaların tüm operasyonel süreçlerini ilerleyen zamanda FinTech’lere devredeceğini söyledi.

Güncel Yayın: 13 Haziran 2024 - Perşembe - Güncelleme: 13.06.2024 15:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Ana sponsoruluğunu Bulutistan’ın yaptığı ve bu yıl ikincisi düzenlenen TechFinTech Buluşması yoğun bir katılımla gerçekleşti. Dijital finans sürecinde bulut teknolojisinin en önemli parametrelerden biri olduğunu belirten Bulutistan İcra Kurulu Danışmanı Ayhan Ağırgöl, bankaların tüm operasyonel süreçlerini ilerleyen zamanda FinTech’lere devredeceğini söyledi.

 

TechFinTech Buluşması, finans ve teknoloji dünyasını Bilişim Zirvesi ev sahipliğinde 11 Haziran’da ikinci kez bir araya getirdi. “Dijital  Finansallaşma” ana temasıyla, İstanbul Fişekhane’de gerçekleşen etkinlikte; Türkiye’nin hızla büyüyen finans teknolojileri ekosistemi değerlendirildi. Türkiye’nin en büyük yerli bulut hizmet sağlayıcılarından biri olan Bulutistan’ın ana sponsor olduğu TechFinTech Buluşması’na teknolojik yöntemleri kullanan finans kuruluşları (FinTech) ile bu firmalara teknoloji sağlayan firmalar (TechFin) yoğun ilgi gösterdi.

 

FinTech kurumlarının pazara hakim olmaya başladığı bir süreçten geçiyoruz

TechFinTech Buluşması’nda önümüzdeki dönemlerde finans alanında neler yaşanacağına dair bir sunum gerçekleştiren Bulutistan icra Kurulu Danışmanı Ayhan Ağırgöl, 30 yıllık finans işçisi olduğunu belirtti. Ağırgöl, “Finansbank ile başlayan serüvenimi bir 30 yıl boyunca aynı kurumun çatısı altında devam ettirdikten sonra 2 yıl önce Bulutistan Ailesi’ne katıldım. Geçen süreç içerisinde bankacılığın tüm adımlarını yaşama şansına sahip oldum. Şu an çok daha farklı bir yolculuğun içindeyiz. FinTech kurumlarının pazara hakim olmaya başladığı bir sürecin içinden geçiyoruz” dedi. PSD2’den sonra PSD3’lerin vadettikleri ve gelecekte neler yaşanacak, neler olabilir? sorusu ile ilgili Ağırgöl, “Yeni düzenlemeler sonrasında bankacılık alanında çok daha farklı bir boyuta doğru gidiyoruz. Geleneksel bankaların var olan büyüklüklerinin iyice küçülmeye doğru gitmesi bekleniyor. ATM’lerle başlayan bu süreç, internet bankacılığına evrildi. İnternet bankacılığı ile operasyonda yapılan tüm işlemler, müşterilere devredildi. Sonrasında ödeme kuruluşları geldi. Kredi kartı, satışlar, pos işlemleri gibi tüm süreçleri bankalar sahada FinTechlere, ödeme kuruluşlarına devretti” ifadesini kullandı.

Bankalar, tüm operasyonel süreçlerini FinTech’lere devredecek

Teknolojinin hızlı gelişiminin farklı sistemleri entegre ettiğine ve sistemsel değişimleri oluşturduğunu belirten Ağırgöl, “Yeni süreçte bankalar, tüm operasyonel süreçlerini FinTechlere devredecek.   Bankalar çok büyük bir operasyonel yükten kurtulacak. FinTech şirketleri, çok büyük bir yazılım altyapısı ihtiyacı duymadan API’lara bağlanarak hızlı bir şekilde pazara girebilecekler. Geleneksel bankacılık sisteminin API’larını, fonksiyonlarını kullanacaklar ve pazarda yerlerini alacaklar. Düşük maliyet avantajı olacak. Cloud çözümlerini oluşturarak altyapı maliyetlerini de minimize edecekler” dedi. 

Güvenlikte çeşitlilik gelişecek, uygun çözümler üretilecek

Startup ve KOBİ’lerin kendi var olan ERP sistemlerini bankacılık ürünlerine bağlayabileceğini aktaran Ağırgöl, sturtupların kendi çalışma koşullarını bankaların modülleri ile entegre edeceğini söyledi. Bankaların API’larından faydalanan uygulama ve insan sayısının fazla olacağı için API’ların performansının çok artacağını belirten Ağırgöl, API’ların güvenlik anlamında da çok fazla çeşitliliğe ve uygun çözümlere ulaşması gerektiğini belirtti. Geleneksel bankacılık yapan bankaların ana bankacılık sistemlerini değiştirmesi ve microservis altyapısına geçilmesinin beklendiğini belirten Ağırgöl, regülasyon ve uyumluluk anlamında hukuki süreçlerin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.