İran’dan Trump’ın “800 İdam İptal Edildi” Açıklamasına Sert Yalanlama
İran Genel Başsavcısı Muhammed Muvahhidi, ABD Başkanı Donald Trump’ın “İran yönetiminin 800’den fazla idam cezasını iptal ettiği” yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek iddiaları bir kez daha kesin bir dille reddetti.

İran Yargı Erki’ne bağlı Mizan Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Muvahhidi, İlmiye medreseleri tarafından oluşturulan Hibrit Savaş Karargâhı’nda katıldığı toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Ortada ne sayı var ne de yargı kararı”
Trump’ın açıklamalarını “asılsız” olarak nitelendiren Muvahhidi, İran yargı sistemi tarafından bu yönde alınmış herhangi bir karar bulunmadığını vurguladı. Muvahhidi, iddialarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu açıklamalar tamamen gerçek dışıdır. Ne idamların iptal edildiğine dair bir sayı vardır ne de yargı mercileri tarafından alınmış böyle bir karar söz konusudur.”
“Tutarsız ve çelişkili söylemler”
Muvahhidi, Trump’ın İran halkının kararlı duruşunu gördükten sonra çelişkili ve tutarsız açıklamalar yapmaya başladığını savunarak, söz konusu iddiaların kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu ifade etti.
Trump ne demişti?
ABD Başkanı Donald Trump, 16 Ocak’ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İran yönetiminin 800’den fazla idam cezasını iptal ettiğini ileri sürmüş, paylaşımında “Planlanan tüm infazların (800’den fazla) İran yönetimi tarafından iptal edilmiş olmasına büyük saygı duyuyorum. Teşekkürler” ifadelerini kullanmıştı..
İranlı yetkililer ise bu açıklamanın herhangi bir resmi dayanağının bulunmadığını belirterek iddiayı net bir şekilde yalanladı.







