
Kayseri pastırmasına AB’den coğrafi işaret tescili
Kayseri’nin dünyaca ünlü lezzeti pastırma, Avrupa Birliği tarafından tescillenerek Türkiye’nin uluslararası alanda kabul gören ürünleri arasına bir yenisini ekledi.

Kayseri’nin köklü gastronomi miraslarından biri olan pastırma, Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alarak uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin AB tarafından tescillenen ürün sayısı 46’ya yükseldi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sürecin uzun ve titiz bir çalışmanın sonucu olduğunu belirterek, başvuru aşamasında çeşitli itirazlarla karşılaşıldığını ancak uzman ekiplerin yoğun çabasıyla tescilin başarıyla tamamlandığını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu ayrıca, Türkiye’nin zengin yerel ürün çeşitliliğine dikkat çekerek, coğrafi işaretli ürünlerin uluslararası alanda tanıtılması için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. AB nezdinde hâlen değerlendirme süreci devam eden çok sayıda ürün bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yaptığı değerlendirmede, Kayseri pastırmasının yüzyıllardır süregelen bir lezzet olduğunu ve bu tescille birlikte küresel ölçekte daha fazla değer kazanacağını belirtti. Yumaklı, yerel ürünlerin dünya markası haline getirilmesi için çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü ifade etti.
Bu tescil ile birlikte Kayseri pastırmasının üretim standartları ve özgünlüğü uluslararası düzeyde koruma altına alınırken, hem üreticiler hem de Türkiye ekonomisi açısından önemli bir kazanım sağlanmış oldu.








