“KİTABİYAT”IN KASIM AYI KONUĞU EROL ÜYEPAZARCI OLDU!
Tahsin Yıldırım’ın sunduğu “Kitabiyat” söyleşilerinde kasım ayı konuğu Erol Üyepazarcı oldu.

5 Kasım Çarşamba akşamı saat 19.30’da, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleştirilen söyleşide Üyepazarcı, kendi çalışmaları ve hatıraları üzerinden kültür dünyasındaki önemli isimlerin portrelerini çizdi.
Kitabiyat söyleşi dizisinde “kitap”, zengin bir dünyanın parçası ve kültür nesnesi olarak ele alınıyor. Tahsin Yıldırım moderatörlüğünde sahhaflardan müdavimlere, koleksiyonerlerden yayıncılara kitap dünyasının değerli isimleri ağırlanıyor. Kasım ayının konuğu yazar, çevirmen ve koleksiyoner Erol Üyepazarcı’ydı. Erol Üyepazarcı’nın çalışmalarının ve hatıralarının merkeze alındığı söyleşi, anekdotlarla zenginleşti.
“Reşad Ekrem Koçu’nun kıymeti bilinmiyor.”
Erol Üyepazarcı, Reşad Ekrem Koçu’nun kültür tarihine katkılarını örneklerle anlattı:
“Reşad Ekrem Koçu kadri kıymeti bilinmeyen zatlardan biri. Padişah kayığa bindiği zaman hangi evin kime ait olduğunu sorarmış. Bostancıbaşı da o evlerin sahiplerini padişaha söylermiş. Bostancıbaşı defterleri var, bunlarda boğazın iki yakasında kimlerin evi olduğu yazıyor. Bunu kimse bilmiyordu. Bunu bulup neşreden Reşad Ekrem Koçu’ydu. Pek çok insan öğrendikten sonra bu defterlerden faydalanmışlardır.
“Salah Birsel, polisiye romana meraklıydı.”
Erol Üyepazarcı, Salah Birsel’le olan dostluğunun hikâyesini dinleyicilerle paylaştı:
“Kâmûs-ı Felsefe’yi aldığım gün otururken biri geldi. Her yer dolu, buraya oturabilir miyim deyip oturduktan sonra ‘Kâmûs-ı Felsefe’yi nereden buldun?’ diye sordu. Hikayemi keyifle anlattım. O adam Salah Birsel’miş. Onun da Hacivat’ın Karısı diye bir şiir kitabını almıştım o zamanlar. O günden sonra Salah Birsel ölünceye kadar ahbaplığımız devam etti. Dünya şirini bir adamdı. Çok güzel kitapları, çok ilginç bir Türkçesi vardı. Onunla Divan Oteli’nin altında buluşurduk. Benim gibi o da polisiye romana meraklıydı.”









