
Otizmde erken tanı hamlesi: 35 bin çocuk tarandı
İstanbul’da otizmin erken teşhisine yönelik çalışmalar kapsamında yılın ilk üç ayında 35 binden fazla çocuk taramadan geçirildi. Yetkililer, erken tanının çocukların gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

İstanbul’da otizmin erken teşhisine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında yılın ilk üç ayında 35 binden fazla çocuk taramadan geçirildi. İl genelinde sürdürülen programın, çocukların gelişim süreçlerinin yakından izlenmesi ve olası risklerin erken aşamada belirlenmesi açısından önemli bir rol oynadığı belirtildi.
2018 yılından bu yana uygulanan otizm tarama programı kapsamında bugüne kadar 900 binden fazla çocuğun değerlendirildiği bildirildi. Yapılan incelemelerde 45 binden fazla çocukta risk bulguları tespit edilirken, tanı alan çocukların rehabilitasyon süreçlerinin de yakından takip edildiği aktarıldı.
Yetkililer, halen 3 binden fazla otizm spektrum bozukluğu tanısı bulunan çocuğun rehabilitasyon hizmetlerinden yararlandığını ve eğitim süreçlerine yönlendirildiğini ifade etti.
Yapay zekâ destekli sistemle yönlendirme
Tarama sonucunda riskli bulunan çocukların süreçlerinin hızlandırılması amacıyla teknoloji destekli bir takip sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde ailelerin ayrıca randevu arayışına girmeden, çocukların en yakın çocuk psikiyatrisi kliniklerine yönlendirildiği ve tanı süreçlerinin hızlı şekilde planlandığı belirtildi.
18–36 ay arası kritik dönem
Sağlık yetkilileri, özellikle 18 ile 36 ay arasındaki dönemin otizmin erken fark edilmesi açısından kritik olduğuna dikkat çekti. Bu dönemde konulan erken tanı ve başlatılan rehabilitasyon süreçlerinin, çocukların sosyal ve akademik gelişiminde önemli ilerlemeler sağladığı vurgulandı.
İstanbul’da otizm tarama programlarının yıl boyunca kesintisiz devam edeceği ve çocukların gelişimsel risklerinin erken dönemde belirlenmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceği bildirildi.









