Trabzon Kültür Yolu Festivali’nde Filistin Direniş Sineması Gösterimi

Filistin Direniş Sineması gösterimleri sonrası Filistinli ödüllü Yönetmen Mohammed Almughanni sinemaseverlerle bir araya geldi.

Güncel Yayın: 27 Haziran 2024 - Perşembe - Güncelleme: 27.06.2024 11:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

FİLİSTİNLİ YÖNETMEN MOHAMMED ALMUGHANNİ TRABZON’DA SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Trabzon’da düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dördüncü gününde Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Filistin Direniş Sineması gösterimleri sonrası Filistinli ödüllü Yönetmen Mohammed Almughanni sinemaseverlerle bir araya geldi.

 

Etkinlik, animatör, çizer ve ressam Şafak Tavkul'un savaşlarda öldürülen masum çocuklara dikkat çektiği "Why" adlı animasyon gösterimi ile başladı. 

 

Ardından, Mohammed Almughanni'nin 3 filmi seyirciyle buluştu. Almughanni'nin, İsrail'in bombalı saldırıları sonrası evleri yıkılarak, çoğu ferdi engelli kalan Gazzeli bir ailenin hikâyesini anlattığı kısa belgeseli "Shujayya", Lübnan'ın Beyrut kentindeki Filistin mülteci kampında yaşayan 13 yaşındaki Khodor'un kimlik edinme mücadelesini yansıttığı belgeseli "Son Of The Streets" ve annesine ulaşmak için kendisini İsrail'in kontrol noktasından geçirecek bir taksi arayan Filistinli genç Muhammed'in hikâyesini konu edinen kısa filmi "An Orange from Jaffa" sinemaseverler tarafından ilgiyle takip edildi.

 

Film gösterimleri sonrası yönetmen ve şair Faysal Soysal moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştiren Almughanni, “Filistin’e gösterdikleri duyarlılık için Türk halkına çok özel teşekkür ediyorum” dedi. 1994’te Gazze’de doğduğunu, ilkokul, ortaokul ve lisenin başlangıcına kadar Gazze’de okul hayatıma devam ettiğini aktaran Almughanni, “Aslında 13-14 yaşlarından itibaren sinemaya ilgi duymaya başladım. Evim, Gazze'de İsrail sınırına yakındı. Çocukluğumdan itibaren oradaki çatışmaları görebiliyordum. Bir yandan da Hollywood filmleri izliyordum. Neden kendi yaşadıklarımı film yapamıyorum diye kendime soruyordum, o zaman tanık olduğum görüntüleri sinemaya aktarmayı düşlerdim” diye konuştu.

 

“Bizler sadece sayı değiliz, insanız”

 

Filistinli ünlü şair Rıfat-el Arir'in "Bizler sadece sayı değiliz, insanız" sözlerine vurgu yapan Almughanni, şunları söyledi:

 

"Gazze'de ölen her bir insanın kendi hikâyesi var. Ölen, kaybettiğimiz her kişi aslında bir film olmayı hak ediyor. Ölmekle de bitmiyor, savaşta geri kalanların hepsi hayatları boyunca bu travmayı yaşamaya devam edecekler. Bu buhranlı dönemi hayatlarının her döneminde hatırlayacaklar. İsrail'in yaptığı saldırılar sadece o anlık bir saldırıyla bitmiyor. Hayatımızın her aşamasında, yemek yediğimizde, okula gittiğimizde, büyüdüğümüzde, sürekli hayatımızı etkiliyor ve yaşantımızı cehenneme çeviriyor. Özellikle toplumu kamplara ayırıyorlar. Bulundukları yerlere göre kimlikler veriyorlar.”

 

7 Ekim'le birlikte birçok insan Gazze'de yaşanan zulümden haberdar olmaya başladığını belirten Almughanni, “Filistin diye bir ülkenin var olduğunu ve 75 yıllık bu zulmü görür hale geldiler” dedi

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.