Yapay Zekasız Kalmamak İçin Ne Yapmalı?

​Osman Şenkul - Resmi Gazete’nin, 5 Ekim 2024 tarihli 32683 numaralı sayısında yayımlanan karara göre, “yapay zeka kazanımları ve risklerine yönelik araştırma yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) komisyon kurulması” kararlaştırıldı.

Teknoloji Yayın: 04 Ocak 2025 - Cumartesi - Güncelleme: 04.01.2025 22:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Osman Şenkul - Resmi Gazete’nin, 5 Ekim 2024 tarihli 32683 numaralı sayısında yayımlanan karara göre, “yapay zeka kazanımları ve risklerine yönelik araştırma yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) komisyon kurulması” kararlaştırıldı.

Kararda “Yapay Zekanın Kazanımlarına Yönelik Atılacak Adımların Belirlenmesi, Bu Alanda Hukuki Altyapının Oluşturulması ve Yapay zeka Kullanımının Barındırdığı Risklerin Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Anayasa’nın 98’inci İçtüzük’ün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına, bu araştırmayı yapacak komisyonun 22 üyeden kurulmasına, komisyonun çalışma süresinin Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olmasına ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına karar verilmiştir” denildi.

TBMM’de alınan bu kararın yaklaşık iki hafta öncesinde, 22 Eylül’de, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)  ve Birleşmiş Milletler (BM) Yapay Zeka konusundaki işbirliğinin sonraki adımlarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde Geleceğin Zirvesi öncesinde bir araya gelen OECD Genel Sekreter Yardımcısı Ulrik Vestergaard Knudsen ve BM Genel Sekreteri'nin Teknoloji Elçisi, Genel Sekreter Yardımcısı Amandeep Singh Gill, BM ve OECD arasında küresel yapay zeka yönetişimi konusunda yeni bir “gelişmiş işbirliğini” duyurdu.

Yapay Zeka teknolojisinin gelişim hızı ve etkisinin genişliği, çeşitli politika ekosistemlerinin daha uyumlu ve gerçek zamanlı bir şekilde çalışmasını gerektirdiğinin altını çizen Genel Sekreter Yardımcısı Amandeep Singh Gill, OECD ve BM'nin, hükümetlerin Yapay Zeka’nın fırsatlarına ve risklerine karşı politika yanıtlarının kalitesini ve zamanlamasını iyileştirmelerine yardımcı olmak için, tüm çabaların ortak bir şekilde yürütüleceğini vurguladı ve “Bu hedefi gerçekleştirmek için dünyanın dört bir yanından önde gelen bilim insanları ve akademik merkezler de dahil olmak üzere tüm paydaşlarla birlikte çalışacağız.” dedi. (Haberin devamı ve daha fazla resim (logosuz resim) için hibya.com'a ulaşabilirsiniz. Telifsiz kullanın!)



 

Hibya, meslektaşlarından telif uygulamasını kaldıralı 5,5 sene oldu

Hibya Haber Ajansı, sadece sektöre can katmadı, bildiklerini de unutturdu. Hibya, yayın hayatı boyunca meslektaşlarına telif uygulamayarak öne çıktı.


 

Sözde herkes tarafsızdı, herkes bağımsızdı ve herkes meslektaş dostuydu, ancak bir tek Hibya sektörde elini taşın altına koydu.

Önce, ''Gazeteci arkadaşlarımız Hibya haberlerini özgürce kullanabilir'' sloganıyla haber erişimi herkese eşitledi. Sonra da hızlı haberciliğe abone olabilmek için uygun fiyatlarıyla gündem geldi. Hibya.com üzerinden ''kopyala – yapıştır'' şeklinde, tekil sayıda haber kullanımının önünü açtı. Kelime olarak ''tekil'' basit gibi gelse de bir gazeteci için bulunmaz nimet olan bu erişim, eş zamanlı ve tam zamanlı haber aboneliklerinde kurumumuz 5. yılı itibariyle çok ciddi indirimlere gitti.

Yerel medyaya destek olmak adına yıllık abonelik ücreti yıl sonuna kadar 6000 TL + KDV + DM'sine, ulusalda ise 12.000 TL + KDV + DM'sine çekildi. Sadece bunla kalmayan Hibya, iletişim fakülteleri için de ücretsiz kaynak olmayı sürdürüyor. Sektöre erken yaşta girmek isteyen iletişim fakültesi öğrencilerine deneyim kazanmaları anlamında ekstra destek sağlıyor.

Hibya, doğdu topraklarda büyüyor, gelişiyor, elini taşın altına koymaktan hiçbir zaman çekinmiyor ve yavaş yavaş bir ''dünya markası'' olma yolunda ilerliyor. Daha şimdiden 57 ülkede 22 haber ajansıyla 18 dilde yayın yapıyor.


2019'da başladığı yayın hayatında, ilkeleri ve prensipleriyle ön plana çıkıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.