01 Haziran 2023 - Perşembe

Kader Mahkûmlarının Bize İhtiyacı Var

Bakmakla görmek aynı şey değildir derler ya bugün bu sözün ne demek olduğunu bizzat deneyimledim. Yıllarca önünden geçip görmediğim, tabelasını okumuş olmama rağmen dikkatimden kaçmış olan Kader Mahkumları Derneği’ni ziyaret ettim.

Yazar - Meltem Suzan Zeki
Okuma Süresi: 4 dk.
Meltem Suzan Zeki

Meltem Suzan Zeki

info@aktuelgazete.com -
Google News

Bakmakla görmek aynı şey değildir derler ya bugün bu sözün ne demek olduğunu bizzat deneyimledim. Yıllarca önünden geçip görmediğim, tabelasını okumuş olmama rağmen dikkatimden kaçmış olan Kader Mahkumları Derneği’ni ziyaret ettim. Değerli dostum İshak Akbay sayesinde dernek kurucusu Necdet Yüksel ile tanıştım ve derneğin kuruluş hikayesini dinleyerek bugüne kadar yapmış oldukları yardımlar ve ulaştıkları kişiler hakkında bilgi aldım. Kader Mahkumları Derneği’nin kuruluş amacının, cezaevlerinde suçsuz yere yatan ya da işledikleri suçlardan dolayı pişmanlık içinde olan vatandaşlarımıza, içinde bulundukları zor şartları aşmalarında yardımcı olabilmek olduğunu öğrendim. Dernek Başkanı Necdet Yüksel, “Bu amacımızı tüm imkansızlıklara rağmen başardığımızı düşünüyorum. Geçtiğimiz süre içerisinde bu amacımızdan sapmadık ve duruşumuzu da bozmadık." dedi.

Ve ekliyor: “Bu derneği kurarken kendime bu işi paraya bulaşmadan adam gibi yapacağıma dair bir söz verdim, sadece kolileri gönderme konusunda paraya ihtiyacımız var onu da isteyenler, PTT hesabımıza yatırıyorlar, kargocular gelip yatırılan paranın karşılığı kadar kargoyu alıp götürüyor yani biz parayı görmüyoruz bile.”

Masumiyeti Tartışmaya Kapalı Olan Mahkumlar Cezaevlerinde Büyüyen Çocuklar

İlk gözüme çarpan derneğin tam ortasında duran 1.5 metrelik cam havuzun içindeki yüzlerce zarf oldu. Bunların, mahkumlar tarafından derneğe gönderilen, okunmuş ve talebi karşılanmış mektuplar olduğunu öğrendim. Biz de birer mektup seçip okuduk. Seçtiğim mektup öyle güzel bir üslup ile yazılmış ki çok duygulandım. İshak’ın seçtiği mektupta ise bir mahkûm Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) kitaplarına ihtiyacı olduğunu yazmıştı. Elbette kayıtsız kalamıyorsunuz ve seçtiğiniz mektupta talep edilen ihtiyaçları karşılamak istiyorsunuz. Bu durum gözünüzü korkutmasın zira mektupların hiçbirinde aşırıya kaçan istekler bulunmuyor, büyük bir nezaketle sadece gerçek ihtiyaçlarını yazıyorlar ve para talep etmiyorlar. Mektupta talep edilen eşyaların büyük çoğunluğunu kitaplar oluşturuyor. Dikkatimi çeken ise bu kitapların Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere dini kitaplar olmasıydı.

Kadın mahkumların ise büyük çoğunluğu kendisi için değil yanlarında yaşamak zorunda kalan çocukları ve bebekleri için ihtiyaç listesi hazırlamışlardı. En çok anneleriyle beraber cezaevlerinde yaşamak zorunda kalan çocuklara üzüldüm hatta kahroldum. Mahkûm masum olsa da olmasa da cezaevlerindeki tartışmasız masumların çocuklar olduğu ortada. Maalesef birçoğu unutulmuş durumdalar. Onlara dışardan yardım gönderen ailesi olmayanlar, aileleri tarafından reddedilmiş olanlar var. İyiliğin hâkim olduğu bir dünya istiyorsak bunu önce kendi yaşantımızda uygulamalı olarak göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Bir insanı yargılamak kolay, zor olan ise her şeye rağmen elimizden gelen iyiliği yapabilmektir.

Derneğe gittiğiniz zaman dilerseniz bir mektup seçip ilk okuyan siz olabilirsiniz. Gönlünüzden geçerse mektupta talep edilen eşyaları temin ederek ihtiyaç sahibi mahkûma yollayabilirsiniz.

Dernekte yüzlerce koli, sahiplerine ulaştırılmak üzere hazırlanmış vaziyette bekliyor. 1 kolinin kargo bedeli 60 TL. Siz de yardım talep eden bir vatandaşımızı mutlu etmek, dünyaya bir iyilik tohumu daha ekmek isterseniz bu paketlerin sahiplerine ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Dilerseniz dernek merkezinde bir çay içip misafir olarak dernek hakkında bilgi alabilir, çalışmaları yerinde inceleyebilir ya da dilediğiniz sayıda kargonun ücretini göndererek bir insanın duasını alabilirsiniz. 

Bu kıymetli deneyimi bana yaşattığı için dostum İshak Akbay’a ve yüreği iyilik dolu, güzel insan Necdet Yüksel’e teşekkürlerimi sunuyorum.

Detaylı bilgi ve hesap numaraları için web sitesini ziyaret edebilirsiniz www.kadermahkumlaridernegi.org.tr

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.