“BAŞKA SORULAR” SÖYLEŞİ PROGRAMINDA SEZONUN İLK KONUĞU DR. M. SİNAN GENİM OLDU!
Zeliha Eliaçık’ın sunduğu Başka Sorular söyleşi programında sezonun ilk konuğu Dr. M. Sinan Genim oldu.

16 Ekim Perşembe akşamı saat 19.30’da, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleştirilen söyleşide Genim; şehir yaşamı, mimari yapılar ve mimarlık mesleği hakkında düşüncelerini aktardı.
Başka Sorular’da her ay kültür, akademi ve sanat dünyasından değerli isimlerle birlikte toplumu ilgilendiren konulara mercek tutuluyor. Zeliha Eliaçık’ın moderatörlüğünü yaptığı programda, Dr. M. Sinan Genim ile şehir ve mimari hakkında konuşuldu.
“Mimarlar, insanların psikolojisine uygun mekânlar tasarlamalılar.”
Dr. M. Sinan Genim, mimarlık mesleği hakkında düşüncelerini paylaştı:
“Hayatımızı yaşarken özgürüz ama mekân bizim özgürlüğümüzü sınırlıyor. Bu nedenle mimarlar gerçekten insanların fizyonomisine, psikolojisine uygun mekânlar tasarlamalılar. Yaptıkları yapılar şarkılar söylemeli. Mimarcılık oynayıp kendi kaprisleriyle mekân tarif etmemeliler. Bu alan çok geniş. O alanı kısıtlamamak gerekir. Mimarlar ‘Benim gibi yaşayacaksın.’ dememeli. Mekânlar daha anonim olmalı.”
“Yeni şehirlerimizin olmaması, sorun yaratıyor.”
Genim, Türkiye’nin şehir yapısının sorunlarına değindi.
“İnsan tabiatına uygun evler bana göre tek katlı evlerdir. Belli bir yaşa gelince tek katlı evlerin avantajını daha iyi görüyoruz. Aslında Türkiye’nin coğrafyası buna müsait. Ama bir yerlerde fazla yoğunlaşıyoruz. Almanya’nın toprak büyüklüğü bizim yarımız kadar. Nüfusu bizden fazla. Ama Almanya yemyeşil. Birçok farklı örnek de var. Ofislerin dışında konutlar coğrafyaya yayılmış. Bizse, Osmanlı’dan beri aynı şehirler içinde büyüyoruz. Karabük dışında yeni şehrimiz yok. Bu durum, sıkıntılar doğuruyor.”