Ekonomi

Türkiye’nin yurt dışına sattığı ürünlerde fiyat artışı hızlandı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), ağustosta aylık yüzde 3,61, yıllık yüzde 32,60 arttı.

Aktüel Gazete

YD-ÜFE ağustosta yüzde 32,60 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre YD-ÜFE, 2026 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,61 yükseldi. Endeksteki yıllık artış ise yüzde 32,60 olarak gerçekleşti.

YD-ÜFE yılın başından bu yana yüzde 25,16 artarken, on iki aylık ortalamalara göre artış yüzde 32,35 oldu.

Yıllık artışta enerji öne çıktı

Sanayinin iki sektöründe yıllık bazda fiyat artışı kaydedildi. Madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 43,41, imalat sektöründe ise yüzde 32,41 artış gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarında yıllık fiyat değişimleri şöyle oldu:

Enerji: yüzde 106,24

Ara malları: yüzde 32,39

Dayanıklı tüketim malları: yüzde 31,62

Dayanıksız tüketim malları: yüzde 31,35

Sermaye malları: yüzde 20,59

Aylık artış yüzde 3,61 oldu

Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,77, imalat sektöründe ise yüzde 3,61 arttı.

Ana sanayi grupları arasında en yüksek aylık artış yüzde 14,68 ile enerjide gerçekleşti.

Aylık bazda ara mallarında yüzde 2,82, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 4,38, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2,22 ve sermaye mallarında yüzde 2,59 artış görüldü.

SIRADAKİ HABERTürkiye’nin milli maçları ne zaman? İşte maç takvimi