Recep Tayyip Erdoğan Dünyayı Ayağa Kaldırdı!

Dün yapılan 2. Tur Cumhurbaşkanlığı yarışında Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.14 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 13. Cumhurbaşkanı oldu.

Güncel Yayın: 29 Mayıs 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 29.05.2023 19:48:00
Editör -
Okuma Süresi: 11 dk.
Google News

Cumhurbaşkanı seçimleri ilk kez ikinci tur düzenlenirken Recep Tayyip Erdoğan turu önde kapattı. YSK verilerine göre açılan sandık oranı %99,99 olurken seçime katılım oranı %83.87 şeklinde duyuruldu. Dün 53 milyon 841 bin 299 seçmen oy vermek için sandığa gitti. YSK Başkanı Ahmet Yener açıklamasında Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52.14 oy aldığını duyurdu. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise %47.86’da kaldı.

İşte. 28 Mayıs Cumhurbaşkanı 2. tur seçim sonuçları ile illerdeki oy oranları şöyle:

 

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 81 il ve 973 ilçede gerçekleştirilen 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili son durumu aktardı. Birinci turda en yüksek oy alan Recep Tayyip Erdoğan ikinci tur seçim sonuçlarına göre 27 milyon 725 bin 131 seçmenin oyunu aldı. Cumhur İttifakı adayı Erdoğan yüzdesel olarak 52. 16 oy aldı ve çoğunluğa ulaştı. Kemal Kılıçdaroğlu ise Türkiye’nin en kalabalık seçmen sayısına sahip olan İstanbul’da % 51.78 oy almasına rağmen genel seçim sonuçlarında %47.84’te kaldı. 28 Mayıs Pazar günü yapılan seçimlerde 54 milyona yakın vatandaş oy kullanırken geçersiz oy sayısı ise 683 bin oldu. Sandıkların %99.85’i açıldı. YSK Başkanı yaptığı açıklamada “Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçildiği görülmüştür" ifadelerini kullandı.

MİLLET İTTİFAKI TOPLANDI
Millet İttifakı'nı oluşturan Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Gelecek Partisi’nin genel başkanlarının toplantısı sona erdi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı 1 saat 15 dakika sürdü. Toplantının gündem maddesinin ise seçim sonuçları olduğu öğrenildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüzde 52,08

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47,92

20:35 SANDIKLARIN YÜZDE 98,7'Sİ AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüzde 52,09

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47,91

 

YAYIN YASAĞI 18,15’TE KALKTI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci turuna yönelik yayın yasağının saat 18.15 itibarıyla kaldırdı.

 

YSK Başkanı Ahmet Yener, "Öncelikle YSK'nın koymuş olduğu kurallara siz değerli basın mensuplarının uymasını özellikle rica ediyoruz. YSK açıklamadan veri paylaşılmasının hoş değil. Yayın yasağının ne zaman kalkacağı konusunda toplanıldı. 18:15'te yayın ve veri girişine izin verilmiştir. Anlık olarak 14 Mayıs'a katılan 24 siyasi partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarıyla veriler anlık olarak paylaşılmaktadır" dedi.

 

ERDOĞAN: ŞİMDİ MİLLETİMİZİN İRADESİNİ KORUMA VAKTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından "Sabahın erken saatlerinden beri sandıklarda fedakârca görev yapan her bir dava arkadaşıma teşekkür ediyorum. Sonuçlar kesinleşinceye kadar tüm kardeşlerimi sandıklara sahip çıkmaya davet ediyorum. Şimdi, milletimizin başımız üzerine olan iradesini son ana kadar koruma vakti" mesajını paylaştı.

Sabah 8'de açılan sandıkların akşam 17.00'de kapanmasıyla oy verme işlemi de sona ermiş oldu.

ÇELİK: VATANDAŞLARIMIZI OY VERMEYE DAVET EDİYORUZ

Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Türkiye bir kere daha büyük bir demokrasi sınavını bütün gücünü göstererek veriyor. Tabii ikinci tur seçimler Türkiye'nin ilk defa deneyimlediği seçimler. O bakımdan bir rehavete kapılmaması yönünde hepimiz buna dikkat çekiyoruz. Herkes sandığa gitmeli, oyunu kullanmalı ve sandıklara sahip çıkmalıyız. Bütün vatandaşlarımızı oy kullanmaya ve demokrasimize güç vermeye davet ediyoruz" dedi.

 

PROVOKATİF PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA

Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ilişkin sosyal medya hesapları yolu ile provokatif paylaşımlar yapanlar hakkında re’sen soruşturma başlatıldı.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DÜNYA TARİHİNDE YÜZDE 90'A VARAN KATILIM YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar'da Saffet Çebi Ortaokulu'nda oy kullandı. Erdoğan, "Türk demokrasi hayatımızın ilk defa iki turlu bir seçime şahit oluyoruz. Birinci tur malum, 14 Mayıs'ta gerçekleşmişti. Şimdi ikinci turu da 28 Mayıs'ta gerçekleştirmiş oluyoruz. Tabi burada partiler yok, bir metre boyunda bir oy pusulası yok. Sadece iki aday söz konusu. Bu iki adaya halkımız oylarını vereceği için de inanıyorum ki çok seri bir şekilde inşallah bugünkü oylama da bitecektir" dedi.

 

Erdoğan, "Türk demokrasi hayatının Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa böyle bir oylama şahit olduğumuz bir vaka ve bu dünya tarihinde böyle yüzde 90'a varan bir katılımla gerçekleşen ülke yok. Ama Türkiye, yüzde 90'a varan bir katılımla demokratik bir mücadelesini en güzel şekilde verdi ve bugün de bunu inanıyorum ki aynı şekilde gerçekleştirecektir. Ülkemiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Katılımın son ana kadar rehavete ulaşmadan, varmadan gerçekleşmesini de özellikle vatandaşlarımdan rica ediyorum" diye konuştu.

 

KILIÇDAROĞLU:  VATANDAŞLARIMI SANDIĞA DAVET EDİYORUM

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda kullandı. Kılıçdaroğlu, "Baskıdan, otoriter bir yönetimden kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda demokrasi ve özgürlüğün gelmesi için bütün vatandaşlarımı sandığa davet ediyorum. Oylarını kullansınlar, oylarını kullandıktan sonra da sandıklara sahip çıksınlar. Çünkü bu seçim çok zor koşullarda gerçekleşen bir seçimdir. Her türlü karalama, her türlü iftira yapıldı. Ama ben halkın sağduyusuna güveniyorum" dedi.

 

Kılıçdaroğlu, "Mutlaka bu ülkeye demokrasi gelecek, özgürlük gelecek, insanlar huzur içinde bu ülkenin caddelerinde sokaklarında gezebilecekler. Ve siyasetçileri de özgürce eleştirebilecekler. Oy kullanan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlara buradan yürekten teşekkürlerimi gönderiyorum. Hepinize selamlar, saygılar sunuyorum. Sağ olun var olun diyorum" ifadelerini kullandı.

 

BAHÇELİ OYUNU ÇANKAYA’DA KULLANDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2'nci tur için Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Anıttepe Ortaokulu'nda 1296 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Bahçeli, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yeni yüzyılın ilk seçimi bugün tamamlanmış olmaktadır. Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. İnşallah hayırlara vesile olacaktır" ifadelerini kullandı.

 


 
11:43 SİNAN OĞAN OYUNU KULLANDI

Sinan Oğan, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Seçim, ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun inşallah. Bu seçimin ülkemizde istikrarı getireceğini, ülkemizin ve milletimizin hayrına olacağını ve inşallah bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum. Bu seçim bize, insanları linç etmenin ne kadar yanlış olduğunu, insanların demokratik haklarını, bir mahalle baskısı kurarak elinden almanın hangi sonuçlar doğuracağını göstermesi açısından son derece önemlidir. Bir kez daha burada Sayın Meral Akşener'e yapılan linç kampanyasını kınadığımı, Sayın Muharrem İnce'ye yapılan ve Sayın Muharrem İnce'nin seçimden çekilmesine vesile olan linç kampanyasını kınadığımı, 'farklı tercihte bulundu' diye depremzedeleri dahil linçlemeye cüret edenleri kınadığımı ve bize dönük, aileme dönük yapılan her türlü linçleme kampanyasını kınadığımı ifade etmek istiyorum. Bu seçim sanırım diğer seçimlerden farklı olarak bu linç kültürünün demokrasimiz için ne kadar tehlikeli olduğunun görülmesi açısından da diğer seçimlerden farklı olacaktır" dedi.

 

 

10:30 AKŞENER: MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener oyunu İstanbul'da kullandı. Akşener, “Oylarımızı kullandık çok önemli bir seçimin ikinci safhasında. Hepiniz için, hepimiz için önemli. Özellikle gençlerin geleceği açısından çok önemli bir seçimin bu safhasında oylarımızı kullandık. İnşallah ülkemize, milletimize hayırlı olur. Hayırlara vesile olur. Allah inşallah gönlümüzdekini nasip eder" dedi. Akşener, seçim sürecini Ankara’da takip edeceğini söyledi.

10:23 BAKAN KURUM: BAYRAM HAVASINDA OYUMUZU KULLANACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, oyunu Ataşehir'de kullandı. Kurum burada yaptığı açıklamada, "85 milyon vatandaşımızla bir kez daha sandık başına gidiyoruz. 14 Mayıs’ta olduğu gibi tüm vatandaşlarımızın demokratik bir olgunlukla katılım sağlayacağı bir seçimi yaşama arzusuyla oyumu kullandık. Seçimimiz ülkemize, milletimize 780 bin kilometre kare vatan toprağımıza tüm dünyaya hayırlı olsun diyorum. Bayram havasında oyumuzu kullanacağız. Akşam da inşallah Türkiye Yüzyılı’nı başlatacağız" ifadelerini kullandı.

 

09.03 BAKAN SOYLU: ŞU ANA KADAR HERHANGİ BİR GÜVENLİK PROBLEMİ OLMAMIŞTIR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı seçimi 2’nci turu için oyunu kullandı. Bakan Soylu, "Ülkemiz yaklaşık 60 güne yakın demokratik bir olgunlukla, demokrasinin bütün koşul ve kurallarıyla birlikte hem milletvekili seçimlerini hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hem de seçimlerin nasıl demokratik bir şenliğe dönüştürülebileceğini bütün dünyaya göstermiştir. Yarından itibaren inşallah milletimiz, ülkemizin geleceği ve huzuru için güzel bir başlangıcı tercih edecektir. Tercih, başımızın üzerinedir. Bugün sabah itibariyle tüm Türkiye’de 08.00 itibarıyla oy kullanma işlemi başlamıştır. Şu ana kadar da herhangi bir güvenlik problemi olmamıştır" diye konuştu.

 

08:00 OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı. Oy verme işlemi 17.00'ye kadar devam edecek.

 

07:20 SANDIK YEMİNİ EDEREK GÖREVE BAŞLADILAR

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2'nci turunda sandık başında bulunacak görevliler, sandık yemini ederek göreve başladı.

Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:

"Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim."

 

14 MAYIS Cumhurbaşkanlığı Seçimi  OY ORANLARI

 

RECEP TAYYİP ERDOĞAN 14 MAYIS OY ORANI:

Türkiye: %49.24 |26086097 Oy

Yurt Dışı: %57.47 |1047740 Oy

 

KEMAL KILIÇDAROĞLU 14 MAYIS Oy Oranı

Türkiye: %45.07 23873505 Oy

Yurt Dışı: %39.57 721427 Oy

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.