14 Mart 2023 - Salı

Deprem bölgesinde hızlı ve kalıcı çözüm nasıl olmalı!

Size deprem nedir diye sorsam cevabınız ne olurdu? Doğal bir afet, tabiat olayı yer kabuğunun kendini düzenlemesi mi?.

Yazar - M. Remzi Tanış
Okuma Süresi: 2 dk.
M. Remzi Tanış

M. Remzi Tanış

info@aktuelgazete.com - 02126647132
Google News

Size deprem nedir diye sorsam cevabınız ne olurdu? Doğal bir afet, tabiat olayı yer kabuğunun kendini düzenlemesi mi?. Doğru 

Depremi saçma sapan tezleriyle helak etmek olarak görenler de vardır elbet…
Unutulmamalı ki İnsanlık var oluşundan bu yana biri birileriyle savaşmaktan çok do-ğayla savaşmışlardır.
Milletlerin tarih sayfalarındaki serüvenle-rini savaşların, anlaşmaların, devrimlerin, si-lahların yanı sıra doğa’da şekillendirmiştir.
Depremlerin yumruktan sert, yangınların kılıçtan keskin, salgınların ordulardan yıkıcı, kıtlıkların soykırımlardan vahşi olduğu ger-çeği göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir.
O yüzdendir ki coğrafyalar, iklimler, fotog-rafyalar, ve benzeri sosyal yan disiplinlerden yararlanarak yazılan tarih kundaktaki bebeğe masal anlatmaktan öteye gitmez.
İktidarların dolayısı ile milletlerin başarı-larını sadece siyasi bazlı yönetimle değerlen-dirmek çoklu etkenlerden yararlanmadan yapılan analiz gerçeklerden uzak bir roman veya hikaye konusundan başka bir şey değildir.
6 Şubat ve öncesinde yaşadığımız yıkıcı depremler,  bu gerçeği bize masallar, hikaye-ler mazeretler dinlerken bir kez daha hem de on binlerce canımızı alarak hatırlattı. Kim ne derse desin deprem denilen bir tabiat olayı var ve bu bir gerçek 
Ülkemizde 18 il, 80 ilçe, 502 köy doğru-dan aktif fay hattı üzerinde, konutlar büyük oranda kaçak ya da ruhsatsız. 
Biz hala masallar dinleyip mış gibi davran-maya, “kentsel dönüşümün maliyeti mevcut ülke bütçesiyle karşılanabilecek durumda değil” mazeret ve hikayeleri ile oyalanıp duruyoruz.   

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.