14 Mart 2023 - Salı

İHA'da BAYRAKTAR ZIRHLI ARAÇ’ta BMC

Geçtiğimiz günlerde, ABD merkezli haber sitesi Business Insider, Bayraktar Kızılelma ile ilgili çarpıcı bir makale yayınladı. ABD sitesi Kızılelma  için "Şirketin baş tacı ve Türkiye'nin gelişmekte olan drone endüstrisinin doruk noktası haline gelebilecek

Yazar - Şener Mengene
Okuma Süresi: 5 dk.
Şener Mengene

Şener Mengene

info@aktuelgazete.com - 02126647132
Google News

İHA'da BAYRAKTAR ZIRHLI ARAÇ’ta BMC 
 
Geçtiğimiz günlerde, ABD merkezli haber sitesi Business Insider, Bayraktar Kızılelma ile ilgili çarpıcı bir makale yayınladı. ABD sitesi Kızılelma  için "Şirketin baş tacı ve Türkiye'nin gelişmekte olan drone endüstrisinin doruk noktası haline gelebilecek şey için ileriye doğru atılmış bir başka adımdır" ifadelerini kullandı.
 
Insider, insansız hava araçlarının (İHA), geçen yıl savunma sanayisinin en büyük ihracatı olduğunu ve 2021'e göre %80 artışla 871,5 milyon dolara yükseldiğini belirtti.
Irak, Libya, Karabağ ve son olarak Ukrayna/Rusya savaşında kullanılan ve sahada oldukça etkili olan Bayraktar İnsansız Hava Araçları bu başarıların arkasından yurtdışından büyük talep görmekte ve hızla yeni kullanıcılar edinmekte.
"Savaşan İHA" olarak pazarlanan, jet motorlu insansız hava aracı Kızılelma, Baykar'ın Muharip İnsansız Hava Aracı Sistemi projesinin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
 
Kızılelma 48 fit uzunluğunda ve 32 fit kanat açıklığına sahiptir. 500 deniz mili menzile, 35.000 fit çalışma irtifasına ve yaklaşık 460 mph azami hıza ulaşabiliyor. Baykar, maksimum kalkış ağırlığının yaklaşık 13.200 ton olduğunu ve 3.300 tona kadar faydalı yük taşıyabileceğini ve beş saat uçabileceğini söylüyor.
Kızılelma, 2013'ten beri bir şekilde geliştiriliyor, ancak son yıllarda hızla ilerledi. İlk olarak Temmuz 2021'de kamuoyuna tanıtıldı ve ilk olarak Mart 2022'de Baykar'ın üretim hattında görüldü. İlk motor entegrasyon testi Eylül'de, ardından 20 Kasım'da taksi ve kalkış yalpalama testleri yapıldı. 3 Aralık'ta ise yerden birkaç saniyede havalandı.
Kızılelma'nın ilk uçuşu başlangıçta 2023 için planlanmıştı, ancak 14 Aralık'ta Baykar, uçağın güvenli bir şekilde iniş yapmadan önce havalanıp 18 dakika uçtuğu başarılı ilk uçuşunu duyurdu.
23 Ocak'ta Baykar, Kızılelma'nın ikinci test uçuşunu tamamladığını duyurdu. Türk medyası, Baykar'ın seri üretime başlamadan önce tam bir yıl boyunca testler yapmayı beklediğini bildirdi.
 
Önümüzdeki yıllarda yeni nesil savaşın önemli aktörlerinden birisi olacağına kesin bir gözle bakılan 
Kızılelma’nın  ilk uçak gemisi TCG Anadolu'nun ana uçağı yapmayı planlanıyor ve bu şekilde çoğunluğu insansız hava aracından oluşan TGC Anadolu'nun da  bir hava kanadına sahip ilk uçak gemisi olabileceği ortaya çıkıyor.
İnsansız Hava Araçlarında (IHA) bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'nin 400 beygir gücündeki ilk yerli askeri motorları (Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç - TTZA motoru) Vuran 4x4 araçlarda kullanılmak üzere BMC Power'da üretilerek ilk teslimatları gerçekleştirildi.
 
BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, yakın zamanda BMC Otomotiv tarafından üretilen yerli motorlu Vuran 4x4 araçların teslimatı için tören düzenleyeceklerini söyledi. Yalçıntaş, yaklaşık 2 aylık bir süre içerisinde düzenlenecek bir başka etkinlikte de Altay tankı ve bu tank için geliştirilen Batu motoruyla ilgili de açıklamalarda bulunacaklarını belirtti.
 
2022 yılı içerisinde (Ocak-Kasım 2022) Türk Savunma Sanayi Kara Aracı Üreticileri toplam 428 Milyon USD ihracat gerçekleştirdi. Toplam ihracatın yaklaşık %45’ini tek başına gerçekleştiren BMC, Savunma Sanayi Kara Aracı Üreticileri arasında birinci olurken tüm Savunma Sanayi Üreticileri arasında ise beşinci sırada yer aldı.
 
Ana muharebe tankı, obüs sistemi, zırhlı araçlar, askeri kamyonlar, lojistik destek araçları vb. birçok farklı sınıfta askeri kara araçlarını ürün ailesinde bulunduran BMC, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Savunma Sanayi'nin öncülerinden  ASELSAN ise 
2022 yılı içerisinde, bugüne kadar hiç satış yapılmamış 3 yeni ülkeye daha  ürünlerinin ihracını gerçekleştirdi. Son 4 yılda kullanıcısı  olan ülke sayısı, 18 yeni ülkenin eklenmesiyle 81'e ulaştı. Daha önce yurt dışına hiç satışı yapılmamış 50 farklı üründe de yine son 4 yılda imzalanan yurt dışı satış sözleşmeleri ile uluslararası arenaya sunuldu. Yurt dışı siparişleri 1 milyar dolar seviyesine ulaşan ASELSAN ile BAYKAR ve BMC'nin önümüzde ki süreçte gerek yeni geliştirdikleri ürünler gerekse ihracat başarılarıyla sektörlerinde lider olmaya devam edecekleri anlaşılıyor.
 
Ahmet ALMAZ
Araştırmacı-Yazar
Strateji Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.