islami sohbet bizim mekan çemberleme makinası kurumsal web dini chat sohbet odaları

YÖK duyurdu: Öğrenci affında başvuru için son tarih 9 Aralık

YÖK, öğrenci affından yararlanmak isteyenler için başvuru ve üniversiteye dönüş süreçlerine ilişkin usul ve esasları açıkladı. Başvurular 9 Aralık 2026’ya kadar yapılabilecek.

EĞİTİM Yayın: 13 Ağustos 2026 - Perşembe - Güncelleme: 13.08.2026 15:34:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 9 Ağustos 2026’da yürürlüğe giren öğrenci affı düzenlemesi kapsamında üniversitelere dönüş sürecinin ayrıntılarını belirledi.

Düzenlemeden yararlanma şartlarını taşıyan öğrenciler, ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları üniversitelere 9 Aralık 2026 tarihine kadar başvurabilecek. Başvurusu kabul edilen öğrenciler, 2026-2027 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecek.

Düzenleme; hazırlık, ön lisans, lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü eğitim düzeylerindeki belirli öğrenci gruplarını kapsıyor. Yerleştiği halde üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrenciler de şartları karşılamaları halinde düzenlemeden yararlanabilecek.

Bazı suçlar kapsam dışında

Terör, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi belirli suçlardan hüküm giyenler öğrenci affından yararlanamayacak.

Sahte belge kullanımı nedeniyle kaydı iptal edilenler ile hukuken geçerli olmayan yollarla üniversiteye kayıt yaptırdığı tespit edilenler de düzenleme dışında tutulacak.

Kapatılan programlar için düzenleme

Öğrenci alımı durdurulan veya tamamen kapatılan programlardan ilişiği kesilen öğrenciler için de çeşitli imkanlar sağlandı. Kapatılan ikinci öğretim programlarında gerekli şartları taşıyan öğrenciler, ilgili birinci öğretim programında eğitimlerine devam edebilecek.

Daha önce yerleştiği programa kayıt yaptıramayan ancak programı sonradan kapatılan öğrenciler ise şartları karşılamaları halinde eşdeğer programlara intibak ettirilebilecek.

Geçmiş yıllara ait ücret alınmayacak

Üniversiteye yeniden kayıt yaptıran öğrencilerden önceki yıllara ait katkı payı veya öğrenim ücreti talep edilmeyecek. 2026-2027 eğitim öğretim yılına ilişkin ücretlerde ise yürürlükteki hükümler uygulanacak.

YÖK Başkanı Erol Özvar, düzenlemenin yükseköğrenimine çeşitli nedenlerle ara vermek zorunda kalan gençlerin eğitimlerini tamamlama fırsatı açısından önemli olduğunu belirtti.

Öğrenci affından yararlanmak isteyenlerin 9 Aralık 2026 tarihine kadar ilgili üniversitelere başvuru yapması gerekiyor.

 
 
 
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.