islami sohbet bizim mekan çemberleme makinası kurumsal web dini chat sohbet odaları

Bitki çaylarında ruhsat dönemi başladı

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle tedavi amaçlı tıbbi bitki çaylarının üretim, ruhsatlandırma ve satışına yeni kurallar getirildi. Ruhsatlı ürünler yalnızca eczanelerde satılabilecek.

SAĞLIK Yayın: 03 Temmuz 2026 - Cuma - Güncelleme: 03.07.2026 01:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, tedavi amacıyla kullanılan tıbbi bitki çaylarının üretim, ruhsatlandırma ve satış süreçleri yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre tıbbi bitki çayları, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından incelenerek ruhsatlandırılacak.

Ruhsat verilen tıbbi bitki çayları yalnızca eczanelerde satışa sunulabilecek. Ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Yönetmelik kapsamında ruhsat başvurularında ilgili alanlardan mezuniyet ve uzmanlık şartı aranacak. Ayrıca ürünlerin kalite, güvenlilik ve etkililiğine ilişkin raporların uzman kişiler tarafından hazırlanması zorunlu olacak.

Yeni uygulamayla birlikte her ürün karekod sistemi üzerinden Ürün Takip Sistemi'ne kaydedilecek. Böylece üretimden satış noktasına kadar tüm süreç dijital olarak izlenebilecek.

Düzenleme, gıda amaçlı satılan bitki çayları ile tedavi amaçlı kullanılan tıbbi bitki çaylarını da birbirinden ayırıyor. Market ve aktarlarda satılan gıda amaçlı bitki çaylarının satışına mevcut mevzuat kapsamında devam edilirken, ruhsatlı tıbbi bitki çayları yalnızca eczanelerden temin edilebilecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.