İlim Yayma Vakfı 50. kuruluş yılında hizmetleriyle toplumda iz bırakmış 50 insanın hayat hikâyesini

İLME ADANMIŞ HAYATLAR “50 YILDA 50 VAKIF İNSAN” KİTABINDA BULUŞTU

Güncel Yayın: 05 Mayıs 2023 - Cuma - Güncelleme: 05.05.2023 12:35:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

 

 

İLME ADANMIŞ HAYATLAR “50 YILDA 50 VAKIF İNSAN” KİTABINDA BULUŞTU

 

İlim Yayma Vakfı tarafından 50. Kuruluş yılı sebebiyle hazırlanan “50 Yılda 50 Vakıf İnsan” kitabı Türkiye’nin yarım asırlık eğitimi ve vakıf tarihine çok önemli bir pencereden bakılmasını sağlıyor. Kitapta farklı dönemlerde İlim Yayma Vakfı’nda  iz bırakmış Sabri Ülker’den Kemal Unakıtan’a, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’dan İbrahim Bodur’a, Ali Eymen Topbaş’tan Prof. Dr. Sabahattin Zaim’e kadar 50 değerli isim yer alıyor. Kitapta, manevi değerlerine sahip çıkan, ülkesine bağlı eğitimli genç nesiller yetişmesine büyük katkıda bulunan 50 vakıf insanına ait çok özel fotoğraf, bilgi ve bazı belgeler ilk kez paylaşılıyor.

 

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan: “1951 yılında 68 hayırsever, ‘ilme hizmet etmek’ düşüncesiyle İlim Yayma Cemiyeti’ni kurmuştu. Türkiye Cumhuriyeti’nin çok partili rejime geçişiyle yaşıt olan bu dernek, rejime isabet etmiş her türlü marazdan da nasibini almıştır. Örneğin darbeler, muhtıralar, kapatmalar, el koymalar görmüş ve bünyesinde yaşamıştır. ‘Niyet hayır akıbet hayır’ kelam-ı kibarının bir yansıması olarak maruz kalınan zorluklar imtihan kabul edilmiş, azimler artarak meşru zemin içerisinde çözümler geliştirilmiştir. Bu eser vesilesiyle hem vakfımızın tarihçesini hem de kurucularımızla ilgili bilgileri derli toplu bir araya getirmek, tarihe not düşmek hedefimizdi.”

 

 

Türkiye’nin seçkin ilim, irfan yuvalarından İlim Yayma Vakfı kuruluşunun 50. Yılında bu asırlık yürüyüşüne dair “İlimden İrfana 50 Yıldan Asra” mottosuyla başlattığı 50. Yıl etkinlikleri kapsamında “İlim Yayma Vakfı 50 Yılda 50 Vakıf İnsan” adını verdiği önemli bir eseri hayata geçirdi. Vakıf tarihinde iz bırakmış kişiler ile ilgili bilgileri derli toplu bir araya getirmek ve tarihe not düşmeyi hedefleyen kitabın hazırlanmasında çok sayıda proje danışmanı, akademisyen ve editör görev aldı. 

 

Kitap Nasıl Hazırlandı?

Kitap bir ortak çalışma neticesinde oluşturuldu. Yayınına karar verildikten sonra belli aralıklarla toplanılarak planlamalar yapıldı, bir dizi kararlar alındı. Hakkında çalışma yapılacak isimler ortaya çıkarıldıktan sonra listeye son hali vakıf Mütevelli Heyeti’nce verildi. Bu önemli isimleri yazacak kişiler tek tek belirlendi.  Kitabın hayata geçirilmesi için fazla zaman bulunmaması sebebiyle çok yazarlı bir çalışma yöntemi tercih edildi.  Yüksek lisans ve doktora aşamasındaki 30 genç, sorumluluğunu üstlendikleri biyografileri ilmî usuller çerçevesinde yazmaya başladılar. Araştırmacılar tarafından genel olarak iki ana kaynak kullanıldı. Birincisi aileden hayatta olanlara başvurularak onlardan bilgi ve belge edinmek. İkincisi ise İlim Yayma Vakfı’nın arşiv ve yayınlarını kullanmak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.