Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu İş Dünyasını Bir Araya Getirdi

İstanbul İş Dünyası Vakfı'nda Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun düzenlediği Özbekistan'ın Harezm bölgesinin turizm olanaklarıyla ilgili toplantı düzenlendi. Toplantıyı Vakfın Başkan Vekili Ahmet Kanyılmaz açtı.

Türk Dünyası Yayın: 07 Eylül 2023 - Perşembe - Güncelleme: 07.09.2023 10:36:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

İstanbul İş Dünyası Vakfı'nda Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun düzenlediği  Özbekistan'ın Harezm bölgesinin turizm olanaklarıyla ilgili toplantı düzenlendi. Toplantıyı açılış konuşmasıyla  Vakfın Başkan Vekili Ahmet Kanyılmaz açarak şunları söyledi: "Türk Dünyasında yaptığımız işlerin ticaret hacmini arttırmak, karşılaştığımız engelleri tespit etmek ve iş birliğine teşvik etmek için tüm kültürel, siyasi ve sosyolojik faaliyetleri hükümetle birlikte yürütüyoruz. Türk Dünyasında çok fazla gelişmeler var ve bunlar bizi heyecanlandırıyor, Türk Dünyasını gezip dolaştığımızda bunu açıkça görüyoruz.

Bu açıdan bakıldığında Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Sayın Amirsaid beyin bu konularda duyarlı olduğunu ve her zaman bize destek verdiğini söyleyebilirim, kendisine çok teşekkür ediyorum." Daha sonra Özbekistan Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosu Amirsaid Saidezizoviç herkesi selamlayarak, öncelikle etkinliğin düzenlenmesinde kendisine destek veren İşadamları Vakfı'na ve emeği geçen herkese teşekkür etti. "Bu Vakıf aracılığıyla Tuk Dünyası ile ilişkilerimizi yeni bir seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz, eksiklikleri gidererek iş adamlarına daha fazla destek sağlamaya çalışıyoruz. İki hafta önce Harezm Valiliği temsilcisinin İstanbul'a geleceğini duyunca bu Vakıfta bir program yapalım, Özbekistan'ın Harezm bölgesini tanıtalım, turizm fırsatlarını arkadaşlarla paylaşalım diye düşündük. Bildiğiniz gibi dünyada 16 Türk İmparatorluğu ve 160'dan fazla Türk Devleti vardı ve bu 16 İmparatorluğun içinde de Harezm Devleti vardı. Harezm'in Türkiye Türkleri için özel bir yer olduğunu düşünüyorum, çünkü Oğuz Türkleri buraya Harezm bölgesinden gelmişler, hatta Selçuklular bile Harezmşahlardan buraya gelmişler. Dolayısıyla turizmin potansiyelini konuşmak, sektörün gelişimi için neler yapabileceğimizi hep birlikte tartışmak adına bu toplantının çok önemli olduğuna inanıyorum. Şunu da belirtmeliyim ki geçen ay Sayın Cumhurbaşkanımız turizm alanında turistlere ve tur operatörlerine yönelik yeni teşvikler konusunda önemli bir karara imza attı, bu da turizmin gelişmesi ve işbirliğimiz açısından çok önemlidir."

Daha sonra bir video aracılığıyla Harezm turizm sektörü hakkında geniş bilgi veren Harezm Şehir turizm müdürü Azamat Hocayev, bir Temmuz 2023 itibarıyla Harezm'e 300.000 yabancı ve 2 milyon yerli turistin geldiğini belirtti. Şu anda Harezm'in merkezi olan Urgenc'de 100 odalı bir "Karavan" oteli bulunmaktadır. Bağat'ta çok büyük bir proje olan "Kalacikkala Oazis Eko Turizm" projesi üzerinde çalışmaların devam ettiğini, bu projenin direktörünün Enver Haciyev olduğunu kaydetti. Enver bey ile yaptığımız sohbette bu projenin 2019 yılında hayata geçirildiğini ve Urgenc merkezine 45 km uzaklıkta bulunan tarihi Bağat Tümen bölgesinde 156 hektar alan üzerine kurulmuş bir belde olduğunu söyledi. Beldede 300 kişilik dinlenme merkezi (hem tedavi amaçlı), tuzlu su vanası (tedavi amaçlı), otel (villa şeklinde), çeşitli yabancı araçlarla lojistik hizmetleri ve ayrıca 100 hektarlık bir göl (çeşitli balık türleri bulunmaktadır ve turistler onları kendileri yakalayabilir) bulunmaktadır ve  yüz binlerce turist bu tesiste dinleniyor. O önümüzdeki iki yıl içinde inşaatına başlanan 200 odalı 2 otelin de tamamlanacağını belirtti.

 

Yakut Mısırhanlı
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.