ABİİ GÜZELLİKLERİ İLE BASKİL VE ŞEHİDİMİZ FETHİ SEKİN
ABİİ GÜZELLİKLERİ İLE BASKİL VE ŞEHİDİMİZ FETHİ SEKİN

ÖNDER GÜZELARSLAN
info@aktuelgazete.com - 02126647132Hafta içi bazı ziyaretler için Malatya’ya seyahatim oldu. Malatya seyahati kapsamında ziyaret ettiğim Elazığ’ın kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış tabii güzellikleriyle tanınan ve tadına doyum olmayankayısısıyla bilinen Baskil ilçesi bir hayli ilgimi çeken bir yerleşim yeri olarak aklımda kaldı.
Balıkesirli hemşerim Yılmaz Avcı ile birlikte gittiğim Baskil’de ilk olarak ilçeye yeni atanan Kaymakam Muhammed Enes Çıkrık’ı ziyaret ettik. Malatya’dan 1 saatte ulaştığımız Baskil’e, Malatya’nın Kale ilçesinden sonra yeni yapılan Kömürhan Köprüsü’nü ve sonrasındaki tüneli geçtik ve sola döndük. Kıvrıla kıvrıla giden yolda ilerlerken bir anda Balıkesir Bigadiç-Sındırgı yolları aklımıza geldi. İlçeye bu yönden gelen yol bir hayli sıkıntılıydı. Sürekli viraj katederek yol aldık. Yol güzergahında kayısı bahçelerine rastladık. İlçe merkezine yaklaştığımızda bir tabela dikkatimi çekti.Tabela da şehit polis Fethi Sekin’in kabrinine gider yazıyordu. Fethi Sekin ismini biliyordum ancak Baskilli olduğunu bilmiyordum. İlçeye yeni atanan Kaymakamı ziyaret ettikten sonra Yılmaz Avcı ile doğruca ilçenin hâkim tepe noktasına yakın bir yerde Doğancık köyünde bulunan mezarını ziyaret etmek için yönümüzü o bölgeye çevirdik. Mezarlıkta Sekin ailesine ait epeyce mezar bulunuyordu. 2017 yılının hemen başında ocak ayının ilk günlerinde İzmir Adliyesine düzenlenen terör saldırısında şehir düşmüştü Fethi Sekin. Şehit olması sonrasında yakınlarının isteğiyle memleketi ElâzığBaskil’de toprağa verilmişti şehit düşen bedeni. Fethi Sekin şehit düştüğünde babası Mehmet Zeki Sekin sağdı. Oğlunun şehadetinden 5 yıl sonra vefat eden babası da hemen oğlunun yanı başına defnedilmiş.
Fethi Sekin’in kabri başında iken ruh halim anlatılacak gibi değildi. Genç yaşta hayatının baharında şehit düşen Fethi Sekin’i ziyaret etmiş olmam bende büyük bir huzur oluşturdu. Sanki üzerimden bir yük gitmiş gibiydi. Teröristlerin hain planını bozan kahraman polis Fethi Sekin, 1973 yılında Elâzığ’ın Baskil ilçesi Doğancık köyünde dünyaya gelmiş ve eğitimini memleketinde tamamladıktan sonra Polis Meslek Yüksekokulu'nu kazanmıştır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde görev yaptıktan sonra şehadete yürüdüğü İzmir’de emniyet teşkilatımızın gözbebeği olarak görevini sürdürüyordu. PKK'lı teröristlerin, 5 Ocak 2017'de otomobille İzmir Adliyesinin C kapısına yöneldiğini fark eden Fethi Sekin, şüphelendiği aracı durdurmuş ve aracın içindeki silahlı kişilerle çatışmaya girerek şehit olmuştur. Kendisi şehadet şerbetini içti ancak muhtemel büyük bir faciayı önlemiş oldu. Kahraman polisimiz Fethi Sekin sonsuzluğa uğurlandı ama geride büyük bir infiali önleyen şehit olarak yüce Türk Milletinin gönlünde taht kurdu. Kendisinin kabrini ziyaret etmeyi nasip eden rabbime sonsuz hamdolsun. Baskil de şehit polis Fethi Sekin’in kabrini ziyaret etmiş olmam benim için büyük bir kazanım oldu.
Doğancık köyünde sadece şehit polisimiz Fethi Sekin’in kabri yoktu. Hasan Baba adıyla anılan bir türbe de vardı mezarlığın hemen yanı başında. Türbe aynı adı taşıyan caminin içinde yer alıyordu. Türbenin bulunduğu cami şu anda restore ediliyor. Anlatılanlara göre, Hacı Hasan Baba, Hz. Peygamberimiz (s.a.v.)’in amcası Hz. Abbas’ın soyundan gelen bir zat. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde mücadele emiş ve bu topraklarda şehit olmuş bir zat. Bu zatın kabrini de ziyaret etme imkânım oldu hamdolsun.
Baskil’de dikkatimi çeken bir başka şey de tren yolu ve hemzemin geçit. İlçe içinde üç ayrı hemzemin geçit vardı. İlk anda buna bir anlam veremedim. Fırat Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Van Gölü ekspreslerinin geçtiği güzergâh da yer alan Baskil’deki bu tren yolunun adeta “S” çiziyor olması bana çok ilginçgeldi. İlerlerkenzinde isminin Kadir Alpargo olduğunu öğrendiğim bir şahsa ilçe içinde araçla ilerlerken neden üç ayrı hemzemin geçidinden geçtik, üç ayrı tren yolu mu var burada diye sordum. Kadir bey soruma teşekkür ederek şöyle cevap verdi. “İlçemizin konumu nedeniyle bu durum Türkiye'de bir ilk. İlçenin tepe noktasında bulunan Şefkat geçidine trenin ulaşabilmesi için dönemin mühendisleri böyle bir çözüm bulmuşlar. İlçe içinde S harfi çizerek yoluna devam eden demiryolu rampa bir nokta olan Demirlibahçe köyü sınırlarında bulunan ve aynı zamanda tren istasyonu olan rakımı uzun ve yüksek olan Şefkat bölgesine, tren rahat bir şekilde ulaşabilsin diye böyle bir demiryolu yapılmasına karar verilmiş.” Bizim misafir olduğumuzu anlayan ve bizi yemeğe davet eden Orta Asya Türkmenlerinden Kadir Alpargo ağabeyimize verdiği bu bilgiden dolayı teşekkür ederek yolumuza devam ettik.
İlkbaharın başında bölgeyi vuran don dolayısıyla kayısı bu sene olmamış buralarda. Baskil’in kayısısı lezzet açısından çok mükemmel. Tadı damakta kalır cinsten.
Baskil ve çevresinin de içerisinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi birçok medeniyetin kurulmasına beşiklik etmiştir. Mezopotamya ile Anadolu’yu birbirine bağlayan yollar üzerinde yer alan Baskil de Kalkolitik ve Neolitik döneme ait Şemsiyetepe Höyüğü, İmikuşağı Höyüğü ve Habibuşağı Höyüğü bulunmaktadır. Bizim zamanımız çok olmadığı için buralara gidemedik. Bölge de Hitit ve Hurrilerden sonra Asurlular ve Urartular hüküm sürmüştür. Daha sonra İskitler, Medler, Persler, Helenler, Roma, Bizans, Sasani ve Türkler hüküm sürmüştür.
Baskil ilçesinde bulunan Kara Leylek Kanyonu ile Saklıkapı kanyonu görülmeyi hak eden tabiat harikası yerler. Yine Karakaya barajı üzerinde kurulmuş Malatya ile Baskil ilçesini birbirine bağlayan 3200 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun köprüsü unvanına sahip demiryolu köprüsü de görülmesi gereken bir yapı. İlçe de Hasan Baba Türbesi dışında, Abdulvahap Türbesi, Zeynep Türbesi,Teslim Abdal Türbesi de ziyaret edilebilecek yerler arasındadır. Muşar Dağı Kilisesi, Fırat Nehri yakınlarında yer alan Mar Ahron manastırı ve Gündoğdu Tepesi de ziyaret edilebilecek yerler arasında geliyor.
Karakaya Baraj Gölüne sınırı olan Baskil muhteşem turizm potansiyeliyle görülmesi gereken bir yerleşim yeri. Kültürel ve tabii zenginlikleriyle Mezopotamya’nın saklı kalmış hazinelerinden biri desek yanlış ifade etmiş olmayız.