22 Ağustos 2022 - Pazartesi

Teknoloji odağında işletmeler

Dijital teknoloji günümüz şartlarında birçok modern işletmenin yol göstericisi olarak daha fazla rol almaktadır. OECD'nin tanımladığı gibi

Yazar - Prof. Dr. İbrahim Öztek
Okuma Süresi: 2 dk.
Prof. Dr. İbrahim Öztek

Prof. Dr. İbrahim Öztek

info@aktuelgazete.com - 02126647132
Google News

Dijital ekonomi enerji, tarım ve sağlıktan ulaşıma kadar çok çeşitli endüstriyel yapıları geniş olanaklarla kapsamaktadır.

Mobil internet, nesnelerin interneti (IoT), bulut teknolojisi ve 3D baskı gibi geleneksel işletmeleri aksatabilecek yenilikleri hayatımızın her anında kullanmaktayız. Bazıları için, teknoloji yaşam döngüleri onlarca yıllık AR-GE'ye yayılmıştır. Ancak ticari ölçekte işletmeler üzerindeki gerçek, somut etkileri, kısmen çeşitli destekleyici teknolojilerin akışı sonucunda, son yıllarda arttırmıştır.

Tüm bunların ortasında, yenilikle ilgili birkaç ikilem bugün işletmelerle karşı karşıyadır. Örneğin elde taşınan akıllı tablet ve telefon gibi cihazları sorunsuz bir bağlantı getirmiş ve işletmelerin yeni müşterilerine ulaşmaları için çok sayıda fırsatlar açmıştır. Akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının giderek artan bağımlılığı konusunda ise ciddi endişeler bulunmaktadır. Buda FOMO gibi hastalıkların oluşumuna etki sağlamaktadır.

Tüketiciler günlük yaşamlarını kolaylaştıran, kendini gerçekleştirme hedeflerini tamamlayan ve daha derin bir duyguyu besleyen mükemmel bir teknoloji karışımı aramaktadır. İşletmeler bu benzeri görülmemiş yıkıcı yenilikleri öngörmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olabilecekleri düşündüklerini yeni stratejilere ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaç sonucunda Pazarlama 4.0 yaklaşımı doğmuştur. Pazarlama 4.0, dijital teknoloji patlaması açısından paradoksların karmaşık gözlemine ve analizine dayanmaktadır. Çevrimiçi ortamın çevrimdışı olarak nasıl buluştuğunu, stilin neden madde ile tamamlanması gerektiğini açıklamaktadır

Yeni teknolojiler sayesinde evlerde yerini alan akıllı buzdolapları dolaptaki herhangi bir ürün bittiği zaman bunu sunucuya aktarmaktadır. Aktarılan bu bilgi ile sunucu kişinin telefondaki alışveriş listesine bu ürünü eklemektedir. Akıllı buzdolabı üreticileri ile ilgili ürünün perakendecisi arasında kurulan uygulama ile perakendeci kişinin ürününün bittiğini tespit edebilmektedir. Dolayısıyla perakendeciler kişinin ürünü kendilerinden almaları için kupon gönderebilmekte ya da televizyon izlerken ilgili ürünün reklamını gösterebilmektedir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.