
ABD Başkanı Donald Trump: “Benim zamanım var, İran’ın yok”
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelere ilişkin sert açıklamalarda bulundu. “Zamanım çok ama İran’ın yok” diyen Trump, anlaşma olmazsa askeri seçeneğin devreye girebileceğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile devam eden müzakere süreci ve bölgedeki gerilime ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Küresel piyasalarda etkileri hissedilen krizle ilgili konuşan Trump, ABD’nin anlaşma konusunda acele etmediğini vurguladı.
Trump, sosyal medya platformu Truth üzerinden yaptığı paylaşımda, “Zamanım çok ama İran’ın yok. Saat işliyor” ifadelerini kullanarak Tahran yönetimine açık mesaj verdi.
ABD Başkanı, İran ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın yalnızca ABD ve müttefiklerinin çıkarlarına uygun olması durumunda gerçekleşeceğini belirtti. Aksi senaryoda ise askeri seçeneğin masada olduğunu dile getirdi.
Hürmüz Boğazı mesajı
Trump, İran ile anlaşma sağlanması halinde Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılabileceğini ifade etti. Küresel enerji ticareti açısından kritik öneme sahip olan boğazın kapalı kalmasının petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Trump, “Anlaşma olursa Hürmüz açılacak” dedi.
“Askeri olarak bitiririz” çıkışı
Açıklamalarında sert ifadeler kullanan Trump, İran’ın anlaşma yoluna gitmemesi durumunda askeri müdahale seçeneğinin devreye girebileceğini belirtti. “Anlaşma yapmak istemiyorlarsa askeri olarak bitiririz” diyen Trump, ABD’nin bu konuda hazırlıklı olduğunu vurguladı.
İki hafta süren ateşkes sürecine de değinen ABD Başkanı, İran’ın bu süreçte yeniden silahlanmış olabileceğini öne sürdü. Trump ayrıca İran’ın iç siyasi yapısında belirsizlik yaşandığını iddia ederek, “Kimin muhatap olduğunu bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Küresel etkiler vurgusu
Trump, İran ile yaşanan gerilimin yalnızca bölgesel değil küresel etkileri olduğunu belirtti. Petrol fiyatlarının artabileceğini ve bu durumun ABD vatandaşlarını da etkileyebileceğini söyleyen Trump, “ABD’liler de bedel ödeyebilir” dedi.
ABD Başkanı ayrıca, İran üzerindeki ablukanın güçlü şekilde sürdüğünü ve mevcut şartlarda Tahran yönetimi için sürecin giderek zorlaşacağını savundu.







