Avrupa Konseyi’nin Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) Başvuruları Başladı
Avrupa Konseyi tarafından, iyi yönetişim kalitesine ulaşan ve bu seviyeyi geliştirmeyi taahhüt eden yerel yönetimlere verilen Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) 2024 yılı başvuruları başladı.
Avrupa Konseyi tarafından, iyi yönetişim kalitesine ulaşan ve bu seviyeyi geliştirmeyi taahhüt eden yerel yönetimlere verilen Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) 2024 yılı başvuruları başladı. Avrupa Konseyi'nin Türkiye’de markayı vermekle yetkilendirdiği Argüden Yönetişim Akademisi’nin koordinatörlüğünde; Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) ve Altınbaş Üniversitesi’nin de katılımıyla oluşan Ulusal Platform önderliğinde gerçekleşecek başvurular; deneyimli bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bağımsız bir jüri tarafından, Avrupa Konseyi tarafından belirlenmiş olan kriterler doğrultusunda değerlendirilecek.
Başvuru yapmak isteyen belediyelerin, 11 Ekim 2024’e kadar ön başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Ön başvuru sürecinden başarı ile geçen belediyeler, 12 ilke ve 97 gösterge kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetler ile ilgili kanıtlarını 1 Kasım 2024 tarihinde kadar sunarak başvuru sürecini tamamlayacaklar.
İyi yönetişim; belediyelerin vatandaşlar açısından daha güvenilir hale gelmesinde, daha bütünsel, kapsayıcı ve etkin şekilde faaliyet yürütmesinde her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası, belediyelerde iyi yönetişim kültürünü güçlendirmeyi ve 12 iyi yönetişim ilkesinin yerel yönetimlerin her kademesinde benimsenmesini hedefliyor. Türkiye’de üçüncü kez verilecek olan Marka, bir yıl boyunca geçerli olup yerel yönetimlerde iyi yönetişim kültürünün sembolü olarak kabul ediliyor. Markanın sağladığı iyi yönetişim kalitesi belediyelerin kendi yetki ve kaynaklarıyla mümkün olan en fazla kamu yararını üretme imkanını sunması açısından değer taşıyor.
Başvuru için: https://entegreyonetisim2024.argudenacademy.org/
Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE) nedir?
Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE-European Label of Governance Excellence), iyi yönetişim ilkelerine uygun hareket eden ve bu anlayışı sürekli olarak geliştirmeyi taahhüt eden belediyelere verilen bir markadır. Avrupa Konseyi tarafından geliştirilen Marka, 12 iyi yönetişim ilkesine dayanarak, kamu kurumlarında iyi yönetişim kültürünü yaygınlaştırmayı, kalite standartları oluşturmayı ve yenilikçi uygulamaları teşvik ederek güçlendirmeyi amaçlar.
ELoGE çerçevesi, 12 ilke ve 97 gösterge ile farklı ülkelerde uygulanabilecek bir esneklik sunar. Bu göstergeler aracılığıyla her yıl iyi yönetişim ölçülmekte ve sürekli gelişim sağlanmaktadır. Kurumları iyi yönetişimde mükemmelliğe davet eden Marka, iç işleyişi sürekli iyileştirmenin önünü açıyor ve yerel yönetimlerde bu 12 ilkenin hayata geçirilmesine katkı sağlıyor. Söz konusu ilkeler; katılım, temsiliyet, adil seçimler, duyarlılık, etkililik ve verimlilik, açıklık ve şeffaflık, hukukun üstünlüğü, etik davranış, yetkinlik ve kapasite, yenilik ve değişime açıklık, sürdürülebilirlik ve uzun vadeli yönelim, sağlam mali yönetim, insan hakları, kültürel çeşitlilik ve sosyal kaynaşma ile hesap verebilirlik olarak sıralanıyor.
Marka’nın Türkiye’ye Gelişi ve Entegre Belediye Yönetişim Modeli©
Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası 2022’de Türkiye’nin de dahil olmasıyla 46 Avrupa ülkesinin 23’ünde verilmeye başlandı. Türkiye’de 2022 yılında Sultanbeyli ve Şişli Belediyeleri markayı kullanma hakkını ederken, 2023 yılında ise Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı; Ankara Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Bağcılar, Gebze, Sultanbeyli ve Şişli Belediyeleri aldılar.
Belediyelerin marka alma süreçlerinde Argüden Yönetişim Akademisi tarafından ülkemize özgün olarak geliştirilen Entegre Belediye Yönetişim Modeli©’nden faydalanıldı. Belediyeler, markayı kullanma hakkını kazanmak üzere yaptıkları başvurudan sonra, 12 iyi yönetişim ilkesini ve 97 göstergeyi göz önüne alarak öz değerlendirme yaptılar; tespit edilen gelişim alanlarında ilerleme kaydetmek için derin mülakatlar, anket, çalıştay ve eylem planı gibi araçlar kullandılar.
Argüden Yönetişim Akademisi Hakkında
Argüden Yönetişim Akademisi kamu, sivil toplum, özel sektör ve uluslararası kurumlarda yönetişim kalitesini artırmaya adanmış bir vakıftır. Akademi, yaşam kalitesini geliştirmek ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturma amacıyla çıktığı yolculukta yönetişim kalitesini geliştirerek kurumlara duyulan güveni artırmayı görev ediniyor. İyi yönetişim kültürünün gelişimi ve yayılımında “mükemmeliyet ve ilk başvuru” adresi olmak ülküsüyle; 7’den 77’ye her yaş grubuyla, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve uluslararası organizasyonların liderleriyle bir araya geliyor.
2014 yılında ARGE Danışmanlık’ın toplumsal sorumluluk çalışmaları doğrultusunda “iyi yönetişim” kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere kurulan Akademi, etki yaratan çalışmalarla dolu 10 yılı geride bıraktı
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 1945 yılında belediyecilik alanında faaliyet göstermek üzere kamu yararına bir dernek olarak kurulmuş ve belediyelerin hak ve menfaatlerini dernek çatısı altında korumaya yönelik olarak belediyecilikle ilgili faaliyetlerini 57 yıl dernek statüsünde sürdürmüştür. Türkiye’deki bütün belediyeleri tek çatı altında toplamak amacıyla Bakanlar Kurulunun 21 Ağustos 2002 tarih ve 2002/4559 sayılı kararıyla mahalli idare birliği statüsüne kavuşmuştur. 28.09.2005 tarihinde TBB Tüzüğü’nün İçişleri Bakanlığınca onaylanmasıyla TBB, ulusal ve uluslararası düzeyde belediyeleri temsil etme yetkisine sahip ve bütün belediyelerin doğal üyesi olduğu tek mahalli idare birliği özelliğine kavuşmuştur.
Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA)
Avrupa Yerel Demokrasi Derneği, 1999 yılında Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin girişimiyle kurulan üyelik tabanlı bir kuruluştur. ALDA, yerel düzeyde iyi yönetişimin ve vatandaş katılımının teşviki üzerinde çalışmakta olup, Avrupa Birliği ve Çevresinde yerel yönetimler ile sivil toplum arasındaki iş birliğini kolaylaştıran faaliyetlere odaklanmaktadır.
Altınbaş Üniversitesi
2008 yılında Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından “İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi" adıyla kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. 2011-2012 öğretim döneminde eğitime başlamıştır. 2017 yılında yapılan isim değişikliğiyle, faaliyetine “Altınbaş Üniversitesi" adıyla devam etmektedir. Evrensel bilgiye değer katan güçlü akademik kadrosu, uluslararası yapısı ve birliktelikleri ile öğrencilerin ufkunu sürekli geniş tutmalarını sağlayan, girişimci, yenilikçi ve rekabetçi bir üniversite vizyonuyla eğitim olanaklarını artırıyor ve mezunlarıyla profesyonel iş dünyasındaki yerini güçlendiriyor.