Depolamalı Enerji Santrallerinde Risk

Enerji yatırımlarında son dönemlerde sayıları giderek artan Depolamalı Enerji Santralleri güvenlik riskleri açısından diğer santrallerden çok farklı iki konuyu gündeme taşıdı, kimyasallar ve yangın riskleri.

Güncel Yayın: 24 Eylül 2024 - Salı - Güncelleme: 24.09.2024 14:17:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

 

Yangın ve Kimyasallar

Enerji yatırımlarında son dönemlerde sayıları giderek artan Depolamalı Enerji Santralleri güvenlik riskleri açısından diğer santrallerden çok farklı iki konuyu gündeme taşıdı, kimyasallar ve yangın riskleri.

Securitas Güvenlik Enerji Segment Lideri Ünsal Kütaruk Depolamalı enerji santrallerinde, diğer santrallerden farklı olarak, ana odağın yangın ve kimyasal risklerin olması gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle bu santrallerde kullanılan lityum-iyon bataryaların termal kaçak riski nedeniyle yangınların hızla yayılabileceği durumlar için otomatik yangın bastırma sistemlerinin hayati önem taşıdığını belirten Kütaruk, sel, fırtına gibi doğal afetler enerji depolama sistemlerine ağır zararlar verebileceğinin altını çizdi. Hızlı müdahale planları geliştirmek amacıyla acil durum planları ve afet hazırlıkları yapmanın kritik önem taşıdığı santrallerde yüksek elektrik bulunduğu için özellikle yıldırımdan korunma yöntemleri gerekiyor.

Depolamalı enerji santralleri özelindeki güvenlik çözümlerinin risklerini değerlendiren Ünsal Kütaruk, “Depolamalı santrallerdeki risk faktörleri diğer santrallerden oldukça farklıdır. Mevcut santrallerde odak izinsiz giriş ve hırsızlıkken, bu kez odağa yangın ve kimyasal riskleri eklememiz gerekiyor. Çünkü batarya teknolojilerinde en önemli güvenlik riski yangındır. Lityum-iyon tipi bataryalar için bu risk oldukça düşük olsa da oluşabilecek teknik problemler ciddi sonuçlara yol açabilir. Kimyasal riskler de benzer ölçüde önemlidir. Bataryanın yapısında yer alan kimyasallar olası sızıntılarda hem iş sağlığı ve güvenliği (İSG) hem de çevresel tehditler oluşturabilir. Tabii bu teknik risklerin yanında fiziksel riskler de mevcuttur. Dışarıdan gelebilecek izinsiz girişlerin ve sabotaj risklerinin erken tespiti ve bertaraf edilmesi oldukça önemli,” dedi.

Riskleri sıfırlamak mümkün olmasa da en düşük seviyelere çekebilmenin, alınacak önlemler, çözümler ve acil durum eylem planları ile mümkün olduğuna dikkat çeken Kütaruk, “Sonuçları önemli ve ciddi sorunlara yol açabilecek bu yeni sistemler için çözümleri de doğru belirlemek gerekiyor. Olası ısı yükselmelerinde veya farklı teknik problemlerde sistemin otomatik durması, anlık alarm mekanizmalarının olduğu ileri teknolojili sistemlerin kullanılması önem taşıyor. Fiziksel olarak çevre kontrolü ile dışarıdan gelebilecek müdahaleleri tespit eden akıllı teknolojilerle bu müdahaleleri bertaraf etmek ve olayları yönetmek için uzaktan izleme çözümleri kullanılmalıdır. Olası bir risk veya olay anında santralde ne yapılacağını bilmek, kötü sonuçların engellenmesinde önemli rol oynayacaktır” dedi.

Fiziksel önlemlerin yanı sıra kullanılacak teknolojiler, yangın risklerinde devreye girebilecek sistem ve hizmetler, bu riskleri yönetecek uzaktan izleme çözümleri ile sahadaki güvenlik görevlileri ve saha çalışanlarının entegre çalışması, anlık olarak birbirine bağlı yönetilmesi fark yaratan güvenlik çözümleri olarak ortaya çıkarken güvenlik risklerini minimize etmede yatırımcıya çok yönlü avantaj sağlıyor.

Enerji segmentinde güvenlik çözümleriyle olası riskleri minimuma indiren Securitas Güvenlik'in insan ve teknolojiyi entegre ettiği güvenlik çözümleri bu yıl enerji segmenti özelinde 2 milyon dolara yaklaştı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.