Maliyetler Arttı, Zam Şampiyonu Tavuk Oldu

Yüksek et ve tavuk fiyatları, vatandaşın bütçesini zorluyor. Semt bazında farklılık gösterse de, dana kuşbaşı etin kilosu 360 liradan başlayarak 380 liraya kadar çıkabiliyor.

Güncel Yayın: 27 Eylül 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 27.09.2023 12:27:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

 

 

Artan üretim ve girdi maliyetleri tavuk fiyatlarına yansıdı. Tavuğun “zam şampiyonu” olduğunu belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, dükkân kirasından işçi maliyetine, faturalardan yem fiyatlarına kadar artan maliyetlerin et fiyatlarına yansıdığını söyledi.

Yüksek et ve tavuk fiyatları, vatandaşın bütçesini zorluyor. Semt bazında farklılık gösterse de, dana kuşbaşı etin kilosu 360 liradan başlayarak 380 liraya kadar çıkabiliyor. Tavuk kanadının fiyatı ise 170 lirayı aşıyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kasap esnafının maliyetlerinin arttığını vurgulayarak, “Bir çuval yem fiyatı 100 liraydı, şimdi 450-500 liraya ulaştı. Dükkan kiraları 20 bin lira. Esnaf, bu parayı kazanamıyor. 20 bin lira kira, 20 bin lira işçi maliyeti toplamda 40 bin lira yapıyor. Bir çalışanın sigortası 5 bin lira tutuyor. Ayrıca 7-8 bin lira elektrik faturası ödeniyor. Bu maliyetler et fiyatlarına yansıyor” dedi.

Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışı Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a değerlendiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, maliyet artışlarına dikkati çekti. Yardımcı, “Bir kilo et fiyatı 340-350 lira bandındaydı. Şu an 360 lira ile 380 lira arasında değişiyor. Maliyetlerimize kıyasla yapılan zam çok değil. Üretim maliyetleri ve girdi fiyatlarımız çok yüksek. Yem fiyatı 5 katına çıktı. 1 çuval yemin fiyatı 100 liraydı şimdi 450-500 liraya çıktı” dedi. Esnafın girdi maliyetlerinin de katlandığını söyleyen Yardımcı, “Dükkân kiraları 20 bin lira olmuş. Ben ilk kez bu kiraları görüyorum. Bu kadar fırsatçılık olmaz. Esnaf bu parayı kazanmıyor. 20 bin lira kira, 20 bin lira işçi toplamda 40 bin liraya mal oluyor. Bir kişinin sigortası 5 bin lira olmuş. En küçük kasaba bile 7-8 bin lira elektrik faturası geliyor. Bu maliyetler et fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.

Kurban Bayramı’nın etkisiyle satışların gerilediğini belirten Yardımcı, “Kurban’da satışlar durur. Vatandaş kurbanını hiç dağıtmıyor. Kendi yediği için de 2-3 ay esnafın işi durgun oluyor. Bu yıl yangınlardan dolayı çoğu piknik alanı kapatıldı. Bu alanlara girişler yasaklandı. Piknik sezonu olmadı. Devlet bu yönden haklı ama piknik ve mangal sezonu olmayınca da işlerimiz aksadı” ifadelerini kullandı.

Tavuğu parçalama yasağı fiyatı artıyor

Tavuk fiyatlarındaki artışa değinen Yardımcı, “En büyük zam şampiyonu tavuk. Çünkü kasabın tavuğu parçalamasına yasak getirildi. Tavuğu parçalanmış paketlerde satabiliyoruz. Açık satmamız yasak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yasak yok. Şu an tavuk fiyatları anormal. Bütün tavuğun fiyatı markasına göre değişmekle birlikte 70-80 lira arasında değişiyor. Normalde tavuk kanat 160-170 lira. Hâlbuki tavuğu biz parçaladığımız zaman 120 liraya satacağız. Vatandaşın ucuza yemesi için yasak kalkmalı” diye konuştu.

Kasabın tavuğu parçalamasına dair yasağın kaldırılması gerektiğini ifade eden Yardımcı, “Devlette yasak değil denetim olmalı. Biz tavuğu yeniden parçalayalım. Devlet denetlesin” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.