TDED Erzurum Genel Kurul'unda Murat Ertaş Yeniden Başkan!

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi Olağanüstü Genel Kurul’u TDED Genel Başkanı ve Genel Merkez yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Kültür Sanat Yayın: 12 Şubat 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 12.02.2024 12:27:00
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi Olağanüstü Genel Kurul’u TDED Genel Başkanı ve Genel Merkez yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti. Genel Kurul sonucunda Murat Ertaş yeniden başkan seçilirken yeni şube organları belirlendi.

 

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, Genel Başkan Vekili ve Dil ve Edebiyat GYY Üzeyir İlbak, Genel Başkan Yardımcıları Seyfullah Şahbaz ve Zekeriya Kaan ile YK Üyesi ve Kardelen Çocuk GYY Elif Tokkal’ın katıldığı TDED Erzurum Olağanüstü Genel Kurul’u Hafız İsmail Kırküzer'in Kuran tilavetiyle başladı. Divanın teşekkülünün ardından TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
 

 
13.jpeg

Konuşmasında Erzurum'un Türk tarihinde ve Anadolu coğrafyasındaki jeopolitik önemi, Doğu'nun Batı'yla Batı'nın Doğu'yla karşılaştığı kavşak şehir olmasının şehre kattığı dil ve kültür zenginliği üzerinde duran Murat Ertaş, şube olarak Erzurum'da bir enstitü gibi çalıştıklarını, çalışmalarında yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve başka STK'lerin paydaşlığını önemsediklerini belirtti. Önceki yönetimde bulunan arkadaşlarına, genel kurulu şereflendiren Genel Başkan Ekrem Erdem ve genel merkez yönetim kurulu üyelerine ve genel kurula gelen herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

 

 
04.jpg
 

HER FAALİYETİMİZ DİL ŞUURU ÜZERİNE

Genel Kurul’da bir konuşma yapan Genel Başkan Ekrem Erdem, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin kuruluş hikâyesine amaçlarına değinerek Erzurum Şubesi’nin bulunduğu konum itibariyle önemli yere sahip olduğunu vurguladı. Şubenin Erzurum’da kültür mahfili oluşuna dikkat çeken Erdem, Murat Ertaş başkanlığında daha birçok önemli faaliyete imza atacağına inandığını kaydetti.
 

06.jpg

“Milletler kültürle devamlı hâle gelir” diyen Erdem, dilimiz konusunda toplumda hassasiyet oluşturabilmek için kültürel faaliyetlerin ağırlık kazanması gerektiğine dikkat çekti. Genel Başkan Ekrem Erdem, derneğin amaç ve ilkelerine yer verdiği konuşmasında 2008 yılından bu yana Türkçe hassasiyeti noktasında attığı önemli adımlardan söz etti. Yayınlar, faaliyetler, bilhassa tabelaların Türkçeleşmesi, F Klavye’nin yaygınlaşması ve İmla Kılavuzu’nda dilimizi doğru kullanmayı zorlaştıran kısımların tespiti ile ilgili çalışmaların olumlu sonuçlarından bahseden Erdem, “Derneğimiz dil şuurun yerleşmesi ve güçlenmesi için faaliyet yapmak ve bu çizgideki kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlamak amacıyla ‘Dilimiz Kimliğimizdir’ şiarıyla kuruldu. O günden bugüne çok önemli faaliyetlere, projelere ve programlara imza attık.” dedi.

 

3.jpeg

YENİ YÖNETİM

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi’nin Olağanüstü Genel Kurulu’nda belirlenen organlar şu şekildedir:

Yönetim: Murat Ertaş (Başkan), Ednan Yazıcı, Erdoğan Erbay, Nimet Yıldırım, Vedat Eğilmez, Doğan Durna, Ümit Çelik, Mustafa Uğurlu, Ali Fuat Açıkgöz, Uğur Aksu (Sekreter), Ayhan Özsağlıcak (Muhasip).

Yedek Yönetim: Yasin Yurtoğlu, Muhammed İkbal Çiçek, Eda Yuvaşen, Vahide Kıyıcı, Selim Adım, Ersin Yamanlı, Osman Toköz, Kenan Gülerci, Erkin Toköz, Taner Özdemir, Hüseyin İncesu.
 

12.jpg

Denetim Kurulu: Erdal Deligöz, İsa Pilgir, Ömer Dursun.

Yedek Denetim Kurulu: Ahmet Kaya, Filiz Günderen, Muhammed Emin Korkmaz.

Kadın Kolları Başkanı: Zeynep Polat

Gençlik Kolları Başkanı: Muhammet Taha Bozan

6.jpeg

Program ve Etkinlik Koordinatörü: Eda Yuvaşen

Basından Sorumlu Koordinatör: Nihat Kılıçoğulları

Sosyal Medya’dan Sorumlu Koordinatör: Yusuf Kaya – Önder Cellat

 
02.jpeg

MURAT ERTAŞ KİMDİR?

Ocak 1973’te Erzurum’da doğdu. Lisans öğrenimini Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde, yüksek lisans öğrenimini Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yeni Türk Edebiyatı bilim dalında tamamladı. 2001’de Yeni Türk Edebiyatı bilim dalında başladığı ve ara verdiği doktora öğrenimine aftan yararlanarak 2022’de yeniden başladı ve halen devam etmektedir. 1995’ten itibaren özel öğretim kurumlarında öğretmen, kurucu, yönetici, danışmanlık ve müdürlük gibi birçok görevde bulundu. Aile, eğitim ve başarı, sınavlar, halkla ilişkiler, çocuk ve öğrenci psikolojisi, dil bilinci gibi konularda çok sayıda konferans verdi. Murat Ertaş evli ve üç çocuk babasıdır.

1996’da Gümüşbelde gazetesinde (Gümüşhane); 2001-2022 (aralıklarla) Erzurum, Palandöken, Güne Bakış ve Yenigün gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 2010-2012 Palandöken gazetesi, kültür ve sanat sayfası Divit Kalem’in editörlüğünü yürüttü. Köşe yazıları birçok internet haber sitesinde yayımlandı. Şiirleri ve edebî yazıları Türk Edebiyatı, Dil ve Edebiyat, Beyazşehir Palandöken, Çeto, Kardelen Çocuk vb dergilerde yayımlandı. Murat Ertaş halen “Dil ve Edebiyat” dergisinin yayın kurulu üyesidir. 1994’ten 1999’a kadar aralıklı olarak Gümüşhane ve Erzurum’un yerel radyolarında Kütüphane, Mozaik ve Sedir isimlerinde şehir ve kültür programları hazırlayıp sundu. Aralık 2012’den Aralık 2020’ye kadar Erzurum’un ulusal kanalı Kardelen TV’de Murat Ertaş ile Divit Kalem, İnsan ve Şehir adlarıyla haftalık şehir ve kültür programları hazırlayıp sundu.

Sivil Toplum Tecrübesi: 2008-2010 Erzurum Kalkınma Vakfı, yönetim kurulu üyesi. 2009-2013 Türkiye Yazarlar Birliği, Erzurum Şubesi, yönetim kurulu üyesi. 2011 Erzurum Kültür ve Tarih Araştırmaları Platformu, kurucu. 2013-2018 Erzurum Valiliği 9 Kasım Erzurum Tabyalar Platformu yönetim kurulu üyeliği. 2013 Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER), kurucu başkan. 2015 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi, başkan yardımcısı. 2017 Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı, görevine devam etmektedir. 2020 Yeni Dünya Vakfı Erzurum Şubesi, kurucu yönetim kurulu üyesi, görevine devam etmektedir.

Kitapları: Şebnemler Düştü Deli Kanıma (şiir, 1996), Necip Fazıl’da Tenkitler Polemikler Kavgalar (inceleme, Birey Yay., 2008), Kırk Yama (şiir, Arı Yay., 2013), Ermeni Meselesi Erzurum Kronolojisi (Şehirder Yay., 2015), Kendi Kentimi Yazdım (Şehirder Yay., 2016), Akasyalar Düş Oldu Kavakta (Mahalle Sosyolojisi ve Tarihi, Şehirder Yay., 2017), Ötede Öbür Yarım (şiir, Şehirder Yay., 2023)

Yazılarıyla Katkı Sunduğu Kitaplar: Kar Şiirleri Antolojisi (Kartepe Belediyesi, 2013), Acımadı ki (Noktürn Yay., 2015), Mekân Hikâyeleri (İz Yay., 2017),  Kudüs Şiirleri (TYB Yay., 2023)

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.