Uzman İsim Açıkladı: Vücutta Eksikliği 9 Hastalığa Neden Oluyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Yetim, kalsiyum eksikliği uzun süre ihmal edilmesi durumunda bazı hastalıklara davetiye çıkarabileceği uyarısında bulundu.

Güncel Yayın: 22 Kasım 2024 - Cuma - Güncelleme: 22.11.2024 14:30:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Yetim, “Kalsiyum kemik sağlığı, kas fonksiyonu, kanın pıhtılaşması ve sinir iletimi gibi birçok önemli işlev için gereklidir.

Eksiklik, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Tuğba Yetim, kalsiyum eksikliğinin nedenlerini anlattı:

“Yetersiz beslenme: Kalsiyum açısından zengin gıdaların (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, badem, soya gibi) yetersiz tüketimi.

D vitamini eksikliği: D vitamini, kalsiyumun bağırsaklardan emilmesine yardımcı olur. D vitamini eksikliği, kalsiyum emilimini engelleyebilir.

Böbrek sorunları: Böbrek hastalıkları, kalsiyumun vücutta dengeli bir şekilde tutulmasını zorlaştırabilir.

Hormonal dengesizlikler: Özellikle paratiroid hormonu eksikliği veya tiroit sorunları kalsiyum seviyelerini etkileyebilir.

Yaş: Yaşlandıkça, vücudun kalsiyumu emme yeteneği azalabilir. Menopoz sonrası kadınlarda da kalsiyum kaybı artabilir.

Aşırı alkol veya kafein tüketimi: Alkol ve aşırı kafein, kalsiyumun vücutta emilimini engelleyebilir.

Bazı ilaçlar: Diüretikler, kortikosteroidler ve bazı mide ilaçları kalsiyum düzeylerini düşürebilir.”

Kalsiyum Eksikliği Nelere Yol Açıyor?

Uzm. Dr. Tuğba Yetim, “Kas krampları ve spazmları, el ve ayak parmaklarında karıncalanma veya uyuşma, kemiklerde ağrı ve zayıflama, diş problemleri (diş çürükleri ve dişlerde zayıflama), zihinsel karışıklık, depresyon veya anksiyete, yavaş kalp atışı veya düzensiz kalp atışı (aritmi), cilt kuruluğu ve tüylenme en yaygın belirtiler arasındadır” dedi.

Tuğba Yetim,şu ifadelerle sözlerini sürdürdü:

“Kemik ve diş sağlığı: Kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Kas fonksiyonu: Kasların kasılmasında rol oynar.

Sinir sistemi: Sinir iletimi için gereklidir ve kas hareketlerinin koordinasyonunda rol oynar.

Kan pıhtılaşması: Kanın pıhtılaşması için gerekli olan bir elementtir.

Hormon salınımı ve enzim aktivasyonu: Kalsiyum, birçok hormonun ve enzimin düzgün çalışması için gereklidir.”

Kalsiyum Eksikliği İçin Hangi Gıdalar Tüketmeliyiz?

Uzm. Dr. Yetim, “Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir), yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli, pazı gibi), kuru baklagiller (fasulye, mercimek vb.), kalsiyum takviyeli yiyecekler (kalsiyum ile zenginleştirilmiş meyve suyu, tahıllar), kuruyemişler (badem, ceviz), balıklar (özellikle sardalya ve somon gibi kemikli balıklar) ve tofu ve soya ürünleri bol kalsiyum içeren besinlere örnek olarak verilebilir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.