ÖNDER GÜZELARSLAN

ÖNDER GÜZELARSLAN

75 köşe yazısı

Köşe yazıları

OSMANLI’DA BİR ESNAF ÖRGÜTÜ LONCA

Osmanlı döneminde bazı iş kollarının yasal meslek sayılabilmesinin belli bazı şartları bulunuyordu. Devletin ortaya koyduğu bu şartlar arasında; Devletin onayını almak, kamuya ve insanlara faydalı olmak, genel ahlak kurallarına ve toplum düzenine aykırı olmamak bulunurdu. Bu çerçeve de devlet iş yapmak isteyenlere “berat” adı verilen bugünkü patent ve ruhsatın bir arada olduğu bir belge verirdi. Beratsız herhangi bir mesleği icra etmek mümkün değildi. Toplum içinde yaygınlaşmış bazı iş kolları bulunurdu, terzilik, dişçilik, bakırcılık, dokumacılık, kuyumculuk, ayakkabıcılık, saraçlık vb. gibi. Her iş koluna mensup esnaf ve sanatkârlar “lonca” adı verilen mesleki bir örgüte üye olması gerekiyordu.

ZEYTİNCİNİN FERYADI

Zeytin, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir besin kaynağı olarak bilinmekle birlikte, yüzyıllardır bütün toplumlarda şifa veren bir meyve olması yönüyle de ön plana çıkan bir ürün.

SÖZ USTASI OLMAK YERİNE HAL EHLİ OLABİLMEK

Günümüzde en çok yaptığımız işlerden biri konuşmak. Sürekli anlatıyoruz; derslerde, seminerlerde, konferanslarda, vaazlarda, sosyal medyada veya günlük sohbetlerimizde... Herkes birbirine nasihat ediyor, herkes doğruyu biliyor ve anlatıyor. Peki, bu kadar çok lafın ve cümlenin üretildiği bir çağda neden samimiyet, güven ve güzel ahlak erozyona uğruyor?