
İstanbul'da ormanlara giriş ve ateş yakmak yasaklandı
İstanbul Valiliği, artan yangın riskine karşı 8 Haziran-15 Ekim 2026 tarihleri arasında ormanlık alanlara girişleri ve ateş yakılmasını yasakladı.

İstanbul Valiliği, yaz aylarında yükselen sıcaklıklar ve artan yangın riski nedeniyle yeni tedbirleri hayata geçirdi. Yapılan açıklamaya göre, 8 Haziran 2026 ile 15 Ekim 2026 tarihleri arasında kent genelindeki ormanlık alanlara girişler yasaklandı.
Karar kapsamında ormanlık alanlarda mangal, tüp, nargile ve benzeri nedenlerle ateş yakılmasına da izin verilmeyecek. Valilik, yaz döneminde ormanlık bölgelerde artan insan ve araç hareketliliğinin yangın riskini yükselttiğine dikkat çekerek, olası felaketlerin önüne geçmek amacıyla çeşitli önlemlerin devreye alındığını duyurdu.
Alınan kararlar yalnızca ormanlık alanlarla sınırlı kalmadı. Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda köy ve mahallelerde anız yakılması, bağ ve bahçe temizliği amacıyla ateş kullanılması ile zeytinlikler ve tarım arazilerinde ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılması da yasak kapsamına alındı.
Öte yandan yetkili kurumlar tarafından belirlenen piknik ve mesire alanları, korular, parklar, tabiat parkları ve ekoturizm bölgelerinde piknik, yürüyüş ve spor faaliyetlerinin devam edeceği bildirildi.
Valilik açıklamasında ayrıca belediyelerin orman içi ve yakınındaki çöp toplama alanlarının çevresinde koruma bantları oluşturacağı, yangın riskine karşı iş makinelerinin hazır bekletileceği belirtildi. Kaymakamlıklar ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulacak ekiplerin sahada etkin denetim gerçekleştireceği ifade edildi.
Yetkililer, ihtiyaç duyulması halinde kamu kurumları ile özel sektöre ait tüm imkanların yangınlarla mücadelede kullanılacağını kaydetti.







