Adana’da Narenciye Üreticilerine 17 Bin 580 Tuzak Dağıtıldı
Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede üreticilere biyoteknik destek sağlandı

Adana’da narenciye üretimini tehdit eden Akdeniz Meyve Sineğine karşı üreticilere önemli bir destek sağlandı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Ticaret Borsası ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle toplam 17 bin 580 kitle yakalama tuzağı üreticilere dağıtıldı
Türkiye’nin Narenciye Başkenti
Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Adana’nın geçtiğimiz yıl 800 bin dekar alanda 2 milyon tonluk narenciye üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirterek şunları söyledi:
“Narenciye, hem iç hem de dış piyasada yüksek talep gören ve Adana ile özdeşleşmiş bir ürün. Ancak ihracatta sıfır toleransı olan Akdeniz Meyve Sineği en önemli zararlımız. Bu nedenle 50 ekip ve 150 teknik personel ile yıl boyu entegre mücadele yürütüyoruz.”
Takip ve Denetim
“Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi” kapsamında 12 ilçede 125 bahçede kurulan 250 istasyonda düzenli sayımlar yapılıyor. Bu verilerin hem Bakanlık hem de Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ile paylaşıldığını aktaran Bayazıt, “Dağıtılan tuzaklarla kalıntısız üretim yolunda önemli bir adım daha atıyoruz.” dedi.
Teknik Destek
Program kapsamında ayrıca il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan 100 teknik personele, numune alımı ve zararlı mikroorganizma tespitlerinde kullanılmak üzere Hasat Öncesi Pestisit Denetim Kitleri (lup, budama makası ve aşı bıçağı) dağıtıldı.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise Çukurova’da uzun yıllardır sürdürülen mücadeleyi desteklediklerini belirterek, “Bundan sonra da üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı