Atatürk Barajı’nda Kuraklık: Su Seviyesi Düştü, Adacıklar Ortaya Çıktı
Türkiye’nin en büyük sulama ve enerji kaynaklarından biri olan Atatürk Barajı’nda kuraklığın etkisiyle su seviyesi belirgin şekilde geriledi.

Adıyaman’ın Samsat ilçesi kıyılarında suların çekilmesiyle daha önce görülmeyen ada ve adacıklar gün yüzüne çıktı.
Son 52 Yılın En Kurak Dönemi
Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, bölgedeki değişimi şu sözlerle anlattı:
“Meteoroloji verilerine göre son 52 yılın en kurak yılı yaşanıyor. Daha önce Samsat yazısının bulunduğu yere kadar su vardı. Şimdi ise bazı noktalarda 150-200 metreye varan çekilmeler görüyoruz. Çiftçilerimiz yeterli sulama yapamadı, tarımda ciddi kayıplar yaşandı. Göletteki sular çekilince hayatımızda ilk kez gördüğümüz ada ve adacıklar ortaya çıktı.”
Fırat, baraj göletinin kıyısında oluşan turkuaz renkli su ve beyaz toprak yapısının manzarayı adeta “Maldivler’e” benzettiğini söyledi. Ayrıca suyun çekilmesiyle daha önce su altında kalan bazı tarihi bölgelerin de görünür hale geldiğini aktardı.
Balıkçılar da Etkileniyor
Bölgede balıkçılık yapan Mustafa Tümay ise barajda bu denli bir düşüşe ilk kez şahit olduklarını belirtti. Tümay, “Kuraklık nedeniyle balıkçılığın da olumsuz etkilendiğini görüyoruz” dedi.
Uzmanlar, kuraklığın etkilerinin yalnızca barajlardaki su seviyelerinde değil, bölgedeki tarımsal üretimde ve ekosistemde de ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor .