10 Temmuz 2023 - Pazartesi

Güneşin yararları ve zararları

Hazırladığınız bu karışıma dilerseniz 5 gram çinko oksit ekleyerek, güneş koruyucu etkisini artırabilirsiniz.

Yazar - Nermin Negiz
Okuma Süresi: 5 dk.
Nermin Negiz

Nermin Negiz

info@aktuelgazete.com -
Google News

Yaz aylarında güneşin yararlı ve zararlı etkilerinden sıklıkla bahsediyoruz. Her ne kadar güneşin zararlarından sıkça bahsetsek de aslında birçok yararı doğru şekilde bundan yararlanmanın bağışıklığımız ıgüçlendirmek gibi birçok faydası bulunduğunun da altını çizelim.
Güneşlenmeyi nasıl ve ne şekilde yapmamız gerektiğini ve dikkat etmemiz gerekenleri kısaca anlatalım.

Güneş ışığından bilinçli bir şekilde faydalanmak için öncelikle zararlarının ve duruma  karşı önlemler konusunda bilinçli olmamız gerekir. 
"Tüm canlılar için hayat kaynağı olan güneş ışınları bağışıklığın güçlenmesi, kemik sağlığı, vücudun enerji depolaması, vücudun ihtiyacı olan vitaminlere destek sağlaması  büyük faydalarının olmasının yanı sıra dikkatli ve kontrollü bir şekilde faydalanılmadığ zaman  sıcak çarpması, cilt yanıkları, kanserojen ışınlara maruz kalmak gibi olumsuz etkilerde neden olabilir. 
Özellikle D vitaminin sentezlenmesinde, çocukların kemik gelişiminde ve cilt sağlığının iyileşmesinde olumlu etkilere sahip.Ancak ozon tabakasının incelmesi nedeniyle güneş ışınlarının tehlikeli olmaya başladığının unutulmaması gerekir. Bu durum güneşten uzak kalmamız gerektiği  anlamına gelmez,  önlemler alınarak güneşten faydalanmaya devam  edeceğiz tabiiki.
"Güneşten  nasıl faydalanmalı?" "Her kişinin  güneşe, güneşlenmeye ihtiyacı vardır. Ancak bu sanılanın aksine saatlerce güneş altında kalmak değildir. Günde 10 dakika boyunca el, yüz, kol, bacak gibi bölgelerin güneşe açık olması yeterlidir. Güneş ışığının cilt sağlığına faydalarının yanı sıra; D vitamini sentezlenmesi sağlamak, kemik sağlığını geliştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, beyin sağlığını korumak, vücuttaki fazla yağın atılmasını sağlamak ve dişleri güçlendirmek gibi önemli faydaları da  var. Güneş, vücutta D vitamini ihtiyacının yüzde 90'ını karşılamaktadır. D vitamini kemik sağlığı için çok önemlidir. Güneş ışınlarından en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, öncelikle cilt tipinize ve güneşlenme sürenize uygun yüksek faktörlü bir güneş koruyucu krem kullanmalı, beslenmenize dikkat etmeli ve uygun giysiler giymelisiniz. Güneş ışığından faydalanırken; üzerinizde ince, açık renk, pamuklu giysiler olsa da güneş koruyucu krem kullanmalısınız. Güneşte ve sıcak havada yoğun sıcak ve terlemenin etkisiyle sıcak çarpması yaşamamak için sıvı almalısınız. Etkili bir güneş koruması için güneş koruyucu kreminizi 2 saatte bir yenilemelisiniz. 
Güneşlenmek için uygun saatler 

Sabah 10:00 11:00  öğleden sonra ise 16.00-saatlerinden sonra tercih etmelisiniz. "Yaş grubuna bağlı olarak güneşe çıkma sürelerinde bir farklılık var mıdır?" "Yaş grubuna bağlı olarak güneşe çıkma sürelerinde bir farklılık yoktur. Ancak özellikle çocukların hassasiyetleri düşünüldüğünde çok daha dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü bebek ve çocuk ciltleri güneş yanığı açısından çok daha hassas ve korunmasızdır."

Güneş denilince cilt akla gelse de UV ışınlarının saç üzerinde de etkileri var . Yakıcı güneş ışınları  saç tellerindeki nem kaybı ve kuruluk yaratır.Saçların çok fazla güneşe maruz kaldığında koruyucu dış yapısı incelir ve bu saç kırılmalarına yıol açar. İşlem görmüş boyalı saçların güneş korumasına özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü saç tellerinin sağlıklı görünebilmesi için yapısında bazı proteinler bulunuyor. UV ışınları bu protein yapısına zarar verdiğinde parlaklığı azaltıyor ve sağlıksız bir görüntü oluşmasına sebep olur. Bu zararlardan korunmak için tıpkı cildimize olduğu gibi saçlarımızada saç maskeleri besleyicilik açısından yağ bakımları da tercih edebileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor. 

Şimdi en sevdiğiniz bölüme geçelim 

 Evde Hazırlayacağınız bu kremi güneşten korunmanın  yanında kuruluktan pul pul olmuş ciltlerde nem dengesini sağlayacağı gibi, aynı zamanda susam yağı içindeki sesamol  sayesinde güneşin neden olduğu yaşlanma etkilerini de azaltmaktadır.

Güneş Koruyucu ve Hücre Yenileyici Doğal Krem Tarifi 

İçerik;
    •    20 ml Hindistancevizi sabit yağı
    •    20 ml Tamanu sabit yağı
    •    20 ml Susam sabit yağı
    •    20 ml Shea sabit yağı
    •    5 gr Balmumu
Hazırlanışı;
Balmumu sıcakken diğer yağları da benmari usulü eriterek homojenize olana kadar karıştırın. Hazırladığınız bu karışıma dilerseniz 5 gram çinko oksit ekleyerek, güneş koruyucu etkisini artırabilirsiniz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.