23 Haziran 2023 - Cuma

Nerede O eski Bayramlardaki Hayranlıklar

''bayram kucak açmaktır,bayram paylaşmaktır,bayram kapınızı çalan çocuklara mutluluk saçmaktır,bayram muhtaç insanları deşifre etmek değil onlara hak ettiği yaşamı sağlamaktır.Bayram budur ve zaten eskinden de buydu''.

Yazar - Ümit Karaman
Okuma Süresi: 4 dk.
Ümit Karaman

Ümit Karaman

info@aktuelgazete.com - 02126647132
Google News

Bayramların, anılarımız içinde bıraktığı izlere şöyle bir baktığımızda, geleneklerine ve göreneklerine bağlı bir toplum olarak, hafızalarımızda çok farklı bir  yer tuttuğunu bir nebzede olsa sanırım hatırlayabiliriz.. Çünkü, bayramların, dargınları barıştıran,düşkünlere el uzatan, paylaşan ve paylaştıran en güzel günler olarak hatırlandığını, çoluk çocuk demeden herkesi  kucaklaştırdığını .biliriz.Ve bizler bayramlarımızı böyle görmüş ve böyle geçirmiş jenerasyonun sanırım son temsilcileriyiz. İşte bizlerin yaşadığı bu güzel bayramların  ve bu güzel duyguların, yeni bayramlar karşısında  son derece üzgün ve son derece şaşkın olduğunu, sosyal ve ekonomik nedenlerle birlikte, sanal dünyanın da, özellikle gençlerin üstünde oluşturduğu esaretin nasıl psikolojilerini bozduğunu rahatlıkla görebilifriz..

Birazcık bu konularda iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına acaba batırabilirmiyiz..?

Siyah beyaz görünse de kendi dünyamızda renklendirdiğimiz,elma şekeri tadındaki bayramlarımızı hatırlıyabilirmiyiz?
 

Mesela bayramların en önemli özelliği olan, bayram namazı çıkışlarında bayramlaşmak,çocuklarla kucaklaşmak, kesilen kurbanları evde kavurma yapmak yerine,neredeyse tamamını ihtiyaç sahiplerine dağıtmak,bayram yerlerinde ailelerin çocuklarıyla mutlu olmasını görererek huzur bulmak, o manzaraya doyasıya bakmak, yaşlılara,hastalara ve bakıma muhtaç insanları ziyaret ederek gönüllerini almak, kabristan ziyaretlerinde tüm õlmüşlerimize dua ederek avuç açmak ve her şeyden önce gelir durumu iyi olanların ihtiyaç sahiplerine görünmeden ve göstermeden yardım ettiklerini hatırlamak,işte eski bayramların özü ve eski bayramlarda,çocukların neler gördüğü........!

Neler oluyor bize, size neler oluyor size?

Oysa şimdiki bayramlarla ne kadar kıyaslamaya kalkarsak kalkalım,neresinden yakalamaya çalırsak çalışalım, tuttuğumuz yer elimizde kalacak her halde..
 

Ama olsun biz yine aklımıza takılanı yazalım.Tabiki, bunları yazarken istisnaların olduğunda asla unutmayalım. Şimdi karşılaştığımız bayram manzaralarına isterseniz şöyle bir  bakalım….!
 

Bayram sabahı kendilerini bin bir heyecanla bekleyen büyüklerini ziyaretine gitmek yerine tatili tercihi etmek, kabristanları ziyaret etmek  yerine, neredeyse fotoğrafından veya sanal dünyalarından, dualar göndermek, çocuklara bayram sevinci yerine, tatil heyecanını öğretmek, kesilen kurbanların, neredeyse tamamını buzdolabına veya derin dondurucularına yüklemek, lunaparkların yerine, çocukları atari salonlarındaki sanal dünyalarına hapsetmek,,sevgiye kucak açıp mutluluğu paylaşmak yerine her şeyi cebe indirmek,yapılan yardımları sanal alemde izleterek ihtiyaç sahiplerini mahçup duruma düşürmek . Neler oluyor bize,size neler oluyor size?
Arkadaşlar bayram kucak açmaktır,bayram paylaşmaktır,bayram kapınızı çalan çocuklara mutluluk saçmaktır,bayram muhtaç insanları deşifre etmek değil onlara hak ettiği yaşamı sağlamaktır.Bayram budur ve zaten eskinden de buydu........

Oysa şimdi kutlanan bayramlar.............
 

Hepinize sağlık huzur ve mutluluk dolu bayramlar dileğiyle,umutların paylaşıldıkça filizlendiği, sevdaların kavuştukça güzelleştiği nice bayramlar temennisiyle
 

Mutlu olun mutlu kalın. Ümit karaman

 

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.